Szervác, Imola
12 °C
18 °C

Kilencmillió eurós wellnessközpontja is van az új alapítványnak, amelyet Szijjártó Péter államtitkára vezet

2021.04.17. 19:17

Bár már egy éve megszületett a törvény, hogy létrehozzák a Közép-európai Épített Örökség Megőrző Alapítványt, de a szervezetet végül csak most, március elején vették nyilvántartásba – írja a hvg.hu. A kuratóriumi elnök Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára lett. A nyilvántartásba vételi határozat szerint pedig az alapítványnak a

két cég formájában juttatott vagyon értéke 15,8 milliárd forint.

Írnak arról is, hogy a Manevi Zrt. 100 darab és a Comitatus-Energia Beruházási Kereskedelmi és Szolgáltató Zrt. 8700 darab törzsrészvénye lett. Utóbbi eredetileg a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat cége volt, és az 2012-ben, az önkormányzatok funkcióelvonással egybekötött adósságkonszolidációjakor került állami tulajdonba.

Márciusig mindkét cégben a Szijjártó Péter vezette Külgazdasági és Külügyminisztérium volt az állam tulajdonosi jogainak gyakorlója.

A lap szerint  a kuratórium tagja még Jákli Gergely (vélhetően ugyanaz a Jákli Gergely, aki az Eximbank vezérigazgatója), Kiss-Parciu Péter (regionális és határ menti gazdaságfejlesztésért felelős helyettes államtitkár), Pacsay-Tommasich Orsolya Mária (a Külgazdasági és Külügyminisztérium Magyar Diplomáciai Akadémiáért és a Stipendium Hungaricum Programért felelős államtitkára), Virág Zsolt (vélhetőleg ugyanaz a Virág Zsolt, aki a kastélyprogram miniszteri biztosa).