Karácsony Gergely: Még a saját embereit sem kíméli az Orbán-kormány

2021.04.17. 13:32 Módosítva: 2021.04.17. 13:42

Kifakadt Karácsony Gergely a Facebookon. A főpolgármester szerint az, hogy a kormány kivette Fürjes Balázs hatásköréből, és odaadta Palkovics Lászlónak a Diákváros és a Fudan Egyetem ügyét, nem más, mint bizonyíték arra, hogy tényleg a Diákváros kárára akarják felépíteni a kínai egyetemet. A politikus úgy fogalmazott, az Orbán-kormány még a saját embereit se kíméli, hogy „lakájtempóban” szolgálhassa ki a kínaiak érdekeit.

A Magyar Közlönyben jelent meg, hogy Palkovics Lászlót, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) vezetőjét kinevezik a Budapest Diákváros megvalósításáért, valamint a Fudan Egyetem részvételével alapítandó magyarországi felsőoktatási intézmény működési környezete kialakításáért felelős kormánybiztossá. Egyelőre nem tudni, mi az oka annak, hogy Fürjes Balázstól elvették a két projektet, de annyi biztos, hétfőtől már Palkovics László koordinál.

A vita egyébként a Direkt36 cikke miatt robbant ki, amelyben egy kiszivárgott dokumentum alapján írták azt, hogy a kormány a Diákváros helyén akarja felépíteni a kínai sztáregyetemet kínai hitelből, kínai munkásokkal, kínai alapanyagokból. Fürjes Balázs két napja az Indexen megjelent publicisztikában hangoztatta, hogy a Fudan Egyetemet és a  Diákvárost egymástól függetlenül felépítik. Utóbbi amúgy mintegy 8 ezer magyar egyetemistának biztosítana lakhatást.

Karácsony Gergely szerint az egész blöff. „Igenis a Budapest Diákváros helyére akarják erőltetni a kínai egyetemet” – írta a városvezető, hozzátéve, nem hagyja, hogy egy négyzetmétert is elvegyenek a Diákváros területéből a kínai egyetem javára azért, hogy Orbán Viktor kiszolgálhassa a kínai gazdasági-politikai érdekeket.