Valami nincs rendben a matekkal Szijjártó Péternél és Menczer Tamásnál, amikor a kínai vakcina mennyiségéről beszélnek

2021.04.17. 09:57

Az Orbán-kormány szerint a brüsszeli vakcinabeszerzés megint elakadt. Szijjártó Péter azt közölte Facebook-videóban szombaton, hogy fél millió adag nyugati oltóanyagot elvesztett Magyarország. A külgazdasági és külügyminiszter azonban mindenkit megnyugtatott, lesz elegendő oltóanyag, mert tárgyalt a kínaiakkal, és sikerült megegyeznie velük.

A politikus elmondta, hogy a májusra esedékes kínai vakcinaszállítmányok egy részét már ebben a hónapban meghozzák. Áprilisra eredetileg 400 ezer oltóanyagot kötött le a kormány Kínától. Szijjártó Péter azt mondta, hogy a májusi szállításból 600 ezer vakcinát előre hoznak, így április végéig a szerződésben vállalt 400 ezer helyett összesen 1 millió Sinopharm-vakcinát kap Magyarország, két részletben.

Pénteken Menczer Tamás még egészen más számokról beszélt. A Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára ugyanis azt mondta, hogy 3,9 millió dózist küldenek a kínaiak a következő hetekben. Ugyan Szijjártó Péter áprilisról beszélt, tehát két hétre előrevetítve közölte a számokat, míg Menczer Tamás a következő heteket említette. Egyelőre nem világos, hogy pontosan mennyi adag és mikorra érkezik.