A kormány kivette Fürjes Balázs hatásköréből a Diákvárost és a Fudan Egyetemet, odaadta Palkovics Lászlónak

Orbán Viktor miniszterelnök aláírásával a péntek esti Magyar Közlönyben jelent meg az a 1182/2021. számú kormányhatározat, amelynek tanúsága szerint Palkovics László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) vezetőjét kinevezik a Budapest Diákváros megvalósításáért, valamint a Fudan Egyetem részvételével alapítandó magyarországi felsőoktatási intézmény működési környezete kialakításáért felelős kormánybiztossá.

A döntés azért figyelemre méltó, mert a terület eddig Fürjes Balázsnak a portfóliójához tartozott, aki csütörtökön sajtótájékoztatón és az Indexnek írt publicisztikában jelezte, hogy Karácsony Gergely budapesti főpolgármester állításával ellentétben az Orbán-kormány nem áldozza fel Diákvárost a Fudan Egyetem budapesti campusának a felépítéséért.

A vitát a Direkt36 tényfeltáró cikke robbantotta ki, amely egy ITM-ből kiszivárgott dokumentumra hivatkozva azt állította, hogy a Fudan Egyetem budapesti campusa 540 milliárd forintba fog kerülni, jelentős részben kínai hitelből valósítanák meg, kínai munkások építenék fel kínai alapanyagokból, a budapesti campus kedvéért pedig ejtik a Diákváros tervét.

Karácsony Gergely erről többször írt a Facebookon, azt állítva, Orbán Viktor megszegte a szavát, és azzal zsarolta a kormányt, ha a Diákváros nem épül fel, a miniszterelnök felejtse el a budapesti atlétikai világbajnokság megrendezéséről és a stadion megépítéséről szőtt álmait. 

Fürjes Balázst még 2020 júniusában nevezték ki kiemelt budapesti fejlesztésekért és nemzetközi sporteseményekért felelős kormánybiztossá. Megbízatása 2022. június 30-ig szól. Tájékoztatása szerint a Diákvárost a Soroksári-Duna-ág ferencvárosi partja és Soroksári út között építenék fel. Az intézmény mintegy 8-10 ezer magyar egyetemi hallgatónak adna helyet. A Fudan Egyetem campusát pedig a déli városkapu egyéb részén húznák fel, Fürjes Balázs állítása szerint érintetlenül hagyva a Diákvárost.

Azt egyelőre nem tudni, hogy az Orbán-kormány miért vette ki Fürjes Balázs hatásköréből a Fudan Egyetemet és a Diákvárost. De annyi azonban biztos, hogy hétfőtől már az Innovációs és Technológiai Minisztérium vezetése mellett, Palkovics László fogja koordinálni a két projektet. A tárcavezető amúgy már eddig is háromszoros kormánybiztos volt.