Erik, Alexandra
9 °C
18 °C

Hiánycikk lett a bicikli a járvány miatt

2021.04.17. 17:14

Világszerte hiány alakult ki kerékpárokból – írja a Portfolio. A gyártók még mindig érzik a tavalyi gyárleállások hatását, megdrágultak az alapanyagok és a fuvarozás, miközben az embereknek elegük van az otthon ülésből, és mennének már tekerni valamerre. Viszont a becslések szerint akár évekig eltarthat, mire helyreáll a piac egyensúlya, és jó esély van arra, hogy az idei szezonban hiánycikk lesz a kerékpár a legtöbb sportboltban.

A cikk szerzője szeretett volna egy hobbikategóriás országúti kerékpárt vásárolni, de a legtöbb webshopban épp készlethiánnyal szembesült, és alig várta, hogy végre kinyissanak a sportboltok, ám a helyszínen szembesült vele, hogy az előzetesen kinézett modellből mindössze egyetlen bemutatódarab van, és az eladó közölte, fogalma sincs, mikor érkezik szállítmány a kérdéses termékből. Először nyár elejére, majd „valamikor nyárra” becsülte, aztán kibökte, az is lehet, hogy csak 2022-ben érkezhet meg a hőn áhított kétkerekű, ugyanis a nemzetközi raktárak is konganak az ürességtől.

De akkor miért nem gyártanak egyszerűen több bringát? Azért, mert a kapacitások végesek, új gyárat építeni pedig nem megy néhány hét alatt.

Emellett a gyártók sem tudják, hogy a járványhelyzet miatti extra kereslet meddig tart ki, a bizonytalanra pedig nem akarnak bővíteni a mostani helyzetben. Persze azért tettek már lépéseket, hogy orvosolják a hiányt, de ezek eredményére még várni kell.