Jön még Pfizer és kínai vakcina is

2021.04.17. 22:01

A korábban tervezettnél hatszázezerrel több, egymillió kínai vakcina érkezik Magyarországra még áprilisban – jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter Facebook-oldalán. Szijjártó Péter arról beszélt, ezzel pótolja a kormány a kieső Janssen vakcinákat, amelyeket a gyártó a felmerült egészségügyi kockázat miatt nem szállít Európába.

Ursula von der Leyen szerdán jelentette be, hogy 50 millió adag érkezhet Európába még áprilisban. Ez lakosságarányosan azt jelenti, hogy egymillió adag Pfizer oltóanyag érkezhet az országba, ezzel nagyjából hárommilió Pfizer-vakcina érkezik Magyarországra összesen. 

Az RTL Klub Híradója annak járt utána, hogy miért szükséges emellett még a kínai szállítmány is. A Külgazdasági és külügyminisztérium azt válaszolta, hogy Brüsszelből kevés vakcina érkezik, és az is lassan. 

 A DK EP-képviselője, Rónai Sándor azt mondja, szerinte a kínai helyett a Pfizer-BioNTech vakcinájából várható plusz egymillió adaggal kellene fedezni a kiesést. Ő úgy látja, ahogy a lélegeztetőgép-beszerzésből és tárolásból, úgy a kínai vakcinabeszerzésből is anyagi hasznot remél a kormány, ugyanis ez a duplájába kerül azoknak a vakcináknak, amelyeket az Európai Unió engedélyezett.