Harminc év után ítélhetik el valutaváltó gyilkost

2021.04.19. 12:10

Harminc évvel ezelőtti emberölés ügyében emelt vádat a Fővárosi Főügyészség. Még 1991-ben egy valutaváltással foglalkozó jordán férfi ki akarta rabolni egy szír kollégáját, ám a rablás gyilkossággal végződött – tájékoztat róla a Fővárosi Főügyészség.

A jordán állampolgárságú, jelenleg ötvenegy éves vádlott 1991 elejétől Magyarországon élt magyar feleségével, és valutaváltással foglalkozott, így ismerte meg későbbi áldozatát, egy szír férfit. A gyilkosság gyanúsítottja tervet készített szír kollégája kirablására, ehhez társakat is maga mellé gyűjtött egy nő és egy másik férfi személyében. 

Azt találta ki, hogy a szír férfit összeismerteti egy magyar lánnyal, akinek a segítségével egy elhagyatott helyre csalják, ahol altatószerrel elkábítják és elveszik az értékeit. 

A tervnek megfelelően 1991. szeptember elején a nő egy XV. kerületi presszóban megismerkedett a férfival, akivel ezután több alkalommal is találkozott, majd szeptember 8-án az esti órákban beült az autójába, és a XVI. kerület, Szlovák utca és Csömöri út kereszteződésébe vitette magát. Egészségügyi okok ürügyén a sértettel együtt kiszállt a kocsiból, és az út menti fák közé ment. A rablás kitervelője és társa autóval követte őket, amikor odaértek, kiszálltak a gépkocsiból, és utánuk mentek a fák közé. A jordán és a szír férfi között előbb szóváltás, később verekedés alakult ki, majd a rablás kiötlője egy késsel megszúrta kollégáját, aki a földre esett. Ezt követően a késes támadó átkutatta a szír ruháját, és mindössze ezerhatszáz forintot talált, amit elvett, eközben a megtámadott férfi a bántalmazás következtében a helyszínen életét vesztette. 

A gyilkos és férfi társa helyszínről az áldozat kocsijával távozott, és mivel a gépjármű világítása nem volt bekapcsolva, nem sokkal később a Csömöri úton egy rendőrautó megpróbálta megállítani őket. A bűncselekmény értelmi szerzője és bűntársa nem állt meg, és a nagy sebesség miatt egy közlekedési lámpának ütköztek, innen gyalogosan elszöktek. 

A rendőrök végül a gyilkos társát elfogták, és nála az áldozat vérével szennyezett pénzt is megtalálták.

A vádlott később visszament a tetthelyre, ahonnan a sértett holttestét elszállította, majd ismeretlen helyen elrejtette, a sértett földi maradványai így nem kerültek elő, ráadásul a gyilkos ismeretlen helyre távozott. A fővárosi rendőrök a korábban – elfogatóparancsok kibocsátása mellett – felfüggesztett nyomozást 2018-ban folytatták, így jött létre a vádemelés, melyben nyereségvágyból elkövetett emberölés bűntette miatt nyújtottak be vádiratot.

A gyilkos férfit és női társait külön eljárásban már jogerősen elítélte a bíróság, csoportosan elkövetett rablás bűntette miatt.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport