ITM: az újranyitott üzletek döntő többsége betartja a szabályokat

2021.04.19. 11:36

Az újranyitáshoz kapcsolódó szabályok betartását ellenőrzi a fogyasztóvédelmi hatóság. A kormányhivatalok munkatársai a múlt héten 187 üzletben jártak, és csak 13 helyszínen találtak hiányosságot, amit 11 vállalkozás már a helyszínen kijavított. Öt céggel szemben fogyasztóvédelmi hatósági eljárás indult.

Jogszabályban előírt védelmi intézkedésként az üzlethelyiség méretével arányos létszámkorlátozást kell betartaniuk és betartatniuk. A vásárlóteret és a bevásárlókocsikat folyamatosan fertőtleníteniük kell, a vevők számára kézfertőtlenítőt kell biztosítaniuk – emlékeztet az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) közleménye. 

A fertőzésveszély minimálisra csökkentése érdekében most különösen fontos, hogy a lehető legrövidebb ideig tartózkodjunk a boltokban, áruházakban. Változatlanul orrot és szájat eltakaró maszkban mehetünk csak be az üzletekbe, és még mindig ügyelnünk kell a védőtávolság betartására

– figyelmeztetett az ITM kereskedelempolitikáért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkára. Cseresnyés Péter azt is elmondta, hogy az ellenőrzött kereskedelmi egységek szinte mindegyike jól látható írásbeli tájékoztatást helyezett ki a bejáratnál arról, hogy egy időben összesen hányan tartózkodhatnak az üzletben. Az előírt létszámkorlátnak többféleképpen tettek eleget a kereskedők. Egy áruházláncnál automata számláló működött a kapuban, kint monitor jelezte, hogy mennyi vásárló van bent, és hányan férnek még be. Az üzletek többsége csak annyi kosarat, kocsit tett ki, ahány vevőt beengedhetett. Kötelező használatukra gyakran a biztonsági őrök figyelmeztették a betérőket.