Gyárfás Tamás bíróságra megy, kínos hangfelvételekkel várják

2021.04.19. 11:44

A héten két alkalommal is bíróságra megy Gyárfás Tamás, ahol a Portik Tamás és közte zajlott beszélgetések hangfelvételeit hallgathatja meg. A kérdés az lesz, bizonyítják-e a felvételek Portik Tamás állításait, amelyek szerint csőbe akarta húzni a Fenyő János meggyilkoltatásával vádolt producert – értesült a Magyar Nemzet.

A lap úgy tudja, kedden és csütörtökön Portik Tamást az egyik meg nem nevezett büntetés-végrehajtási intézetből kapcsolják majd a Fővárosi Törvényszék tárgyalótermébe. 

Portik Tamás még februárban beszélt Gyárfás Tamás és Princz Gábor csőbe húzásáról. Állítása szerint a mentoraként is emlegetett, tavaly meghalt Drobilich Gábor és „a rendőrök” azzal bízták meg, hogy titokban rögzítse a Gyárfás Tamással és Princz Gáborral folytatott beszélgetéseit, hogy aztán zsarolhatóak legyenek vele.

Mint ismert, a vád szerint Gyárfás Tamás megbízta Tasnádi Pétert, hogy ölesse meg  , üzleti ellenfelét, Fenyő Jánost. Ezt Tasnádi Péter elvállalta, azonban nem teljesítette, ezért Portik Tamást bujtotta fel a gyilkosságra, akinek a megbízásából 1998. február 11-én Jozef Roháč a Margit körút és a Margit utca sarkánál gépfegyverrel lelőtte a médiavállalkozót.

Póta Péter bíró a keddi tárgyaláson fogja lejátszani azt a hangfelvételt, amely az ügyészség elsődleges bizonyítékát képezi, és amelynek eddig csak papíralapú bizonyítékai szerepeltek a bizonyítási eljárásban – ezeket a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat hangszakértői írták le. A felvett szövegekkel kapcsolatos friss szakértői jelentés várhatóan arra is kitér majd, hogy Gyárfás Tamás és Portik Tamás manipulációs szándékkal voltak-e jelen a beszélgetésben, s a tervek szerint azt is beazonosítják, hogy Gyárfás Tamás hol fogalmazhatott gúnyosan, ironikusan, illetve cinizmussal. Ez azért lényeges, mert a producer azzal védekezik, hogy ahol a felvételeken elismer bizonyos cselekményeket, valójában átvitt értelemben beszélt, és azt sem mondta ki a felvételen, hogy köze van a Fenyő-gyilkossághoz. 

A hangfelvételekkel kapcsolatban az is fontos kérdés lesz, hogy vajon Portik Tamás másokkal is folytatott-e hasonló motivációjú beszélgetéseket.