Hiába a módosítás, nem hozza vissza az oktatást a CEU

2021.04.20. 21:46

Mint azt megírtuk, az Európai Bíróság korábbi ítéletére reagálva szombaton törvényjavaslatot nyújtott be a kormány a parlamentnek. A felsőoktatásért is felelős Palkovics László miniszter által jegyzett tervezet legfontosabb újdonsága, hogy törli azt a konfliktust kiváltó követelményt, hogy az a külföldi egyetem folytathat tevékenységet Magyarországon, amely „a székhelye szerinti országban működő, és ott ténylegesen felsőoktatási képzést folytató államilag elismert felsőoktatási intézménynek minősül”.

Ezzel a kormány gyakorlatilag törölné a felsőoktatási törvény 2017-es módosítását, ami végül ahhoz vezetett, hogy a CEU befejezte érdemi működését Budapesten.

 A CEU honlapján közzétett nyilatkozatban reagált a hírre:

A magyar kormány új törvénye nem jelent változást intézményünk számára. Úgy gondoljuk, hogy a kormánynak nincs szándékában olyan feltételek megteremtése, amelyek szerint a CEU-hoz hasonló nemzetközi intézmények szabadon működhetnének Magyarországon. Az új szabályozás szerint is a legfelsőbb szinten meghozott politikai döntések fogják meghatározni, hogy mely külföldi egyetemek működhetnek az országban. A kormány már korábban világossá tette, hogyan kívánja kihasználni a kezében lévő hatalmat. Elüldözött egy olyan intézményt, amely az akadémiai szabadság nemzetközi alapelvei szerint működik, és ehelyett meghívott egy egyetemet, amely teljesen aláveti magát Kínai Kommunista Pártnak. 

Hozzátették, hogy

ezeket a döntéseket a kormány már meghozta. A CEU Ausztriában fog maradni, egy olyan országban, amely tiszteli az akadémiai szabadság alapvető elveit. Budapesten fenntartjuk kutatási tevékenységünket, oktatási feladatokat azonban nem fogunk vállalni. Soha nem fogjuk elhagyni a várost, de többé nem vetjük alá magunkat egy ember és az ő rendszere politikai szeszélyeinek.  • Tippek
  • Biztosítás