Baranyi Krisztina szerint a Fudan Egyetem nem szolgálja a közjót

2021.04.20. 08:00 Módosítva: 2021.04.20. 08:00

„Magyarországon a tulajdonjog a legerősebb védettséget élvezi, ezért megtehetjük, hogy nem adunk el ingatlanokat az államnak” – fogalmazott Baranyi Krisztina az ATV Egyenes Beszéd című műsorában a Fudan Egyetemmel kapcsolatos népszavazási kezdeményezéséről.

A IX. kerületi polgármester elmondta azt is, hogy bár a kormány másfél éve tervezi a kínai egyetem budapesti campusát, ő csak idén januárban tudta meg, hogy  egyáltalán létezik ilyen terv. A polgármester úgy látja, ez nem véletlen, az ugyanis szerinte nem szolgálja közjót.

„Arról van szó, hogy van egy teljesen zavaros hátterű, senki által nem ismert, nagyon-nagyon sok pénzből, adósságból megépülő gigaberuházás, amit úgy akarnak megvalósítani, hogy az itteni városlakók, akik egyébként használják majd azt a területet – ha beengedik őket –, azok erről semmit nem tudnak” – jegyezte meg Baranyi Krisztina. 

Korábban az Index is beszámolt róla, hogy a IX. kerületi polgármester népszavazást tartana a kínai sztáregyetem budapesti campusának a felépítéséről. Baranyi Krisztina akkor azt mondta, hogy annak a 13 hektáros területnek, ahol megépülne a Fudan Egyetem, több mint a fele Ferencváros tulajdonában van, és a főváros is rendelkezik itt némi ingatlantulajdonnal. Ez azt jelenti, hogy ezeket az ingatlanokat át kellene adnia a fővárosnak erre a célra, viszont az a felhatalmazás, ami alapján ezt megtehetnék, nem született meg. 

Közben kissé kiakadt Karácsony Gergely főpolgármester is, olyannyira, hogy arról beszélt, hogy Orbán Viktor lemondhat a budapesti atlétikai világbajnokság megrendezésének az álmáról, ha a Diákváros nem épül fel. Aztán a kormány cáfolta, hogy ejtené a Diákvárosról szóló elképzelést, erről Fürjes Balázs értekezett az Indexen egy cikkben, de azóta a projektet odaadták Palkovics Lászlónak.  

A többi egyelőre a jövő zenéje.