Bonifác
10 °C
16 °C

Merkely Béla: Terhesség alatt nem javasolt a második oltás

2021.04.20. 20:39

Mindenki azt kérdezi, hogy ha gyermeket szeretne vállalni, akkor melyik oltás a legjobb. Azt kell mondanom, hogy bármelyik oltás tökéletes, az a legfontosabb, hogy ne fertőződjön meg a kismama – mondta Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora a Kossuth Rádió Vakcinainfó című műsorában kedden.

Kapcsolódó

Vakcinaháború: nemkívánatos mellékhatások

Nem vérrögképződési probléma az AstraZeneca körüli háború.

Az egyetem rektora szerint a második oltás nem javasolt terhesség ideje alatt, viszont amikor a szoptatás megkezdődött, már megkaphatja a második vakcináját az édesanya. Arra  kérdésre, hogy a fogamzásgátló tabletta mellett felvehető-e az oltást, Merkely Béla elmondta: nincs olyan adat, hogy ezt az oltás előtt figyelembe kéne venni. 

Azonban igaz, hogy a hormonkészítményekkel kapcsolatban elsősorban az alsó vénás trombózisoknak az előfordulása magasabb. Ez egy ismert orvosirodalmi tény; az oltástól függetlenül is ha lábdagadás, mellkasi panasz, köhögés lép fel, akkor mindenképpen orvoshoz kell fordulni

– mondta Merkely Béla, hozzátéve: a fogamzásgátló tablettával kapcsolatos vérrögképződésnek a valószínűsége nagyjából százszoros, mint az AstraZenecával kapcsolatban említett veszély. Ezért minden fogamzásgátló tablettát alkalmazó nőnek azt tanácsolta: fogadja el bármelyik oltást, mégpedig minél hamarabb. 

Kapcsolódó

Merkely Béla: Legalább ötmilliós átoltottsággal fékezhető meg a járvány

A rektor szerint a fertőzöttek száma 2-4,9 millió között lehet Magyarországon.