Nemzetközi hadgyakorlat lesz a héten, vigyázzon a katonai konvojokkal

D MTZ20210420013
2021.04.20. 13:17

Nemzetközi különleges műveleti gyakorlat kezdődött Magyarországon – jelentette be Sándor Tamás, a Magyar Honvédség Parancsnokságának különleges műveleti szemlélője. Szavai szerint a „Black Swan 2021” gyakorlat egyik célja, hogy a Szolnokon nemzetközi haderő részvételével regionális különleges műveleti parancsnokságot alakítsanak ki, és az mielőbb elérje a "kezdeti műveleti képességet".

A Magyar Honvédség (MH) 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandár vállalta a vezető szerepet, feladata az lesz, hogy a partnerországok – Ausztria, Horvátország, Szlovákia és Szlovénia – műveleteit, a mintegy 800 katona és a műveletekben részt vevő járművek, technikai eszközök mozgatását koordinálja. A gyakorlat keretében a magyar dandár harcibúvár csapata a horvátországi különleges műveleti képesség biztosításában vesz részt. Németország kiképzőkkel, az Egyesült Államok kiképzőkkel és végrehajtóállománnyal is részt vesz a gyakorlaton.

A gyakorlatban összesen mintegy 800 katona, több mint 14 – forgó- és merevszárnyas – repülőeszköz, a dandár egyéb technikai eszközei, továbbá az Egyesült Államok hajói vesznek részt – közölte Sándor Tamás. 

Magyarországon a magyarok mellett az amerikai haditengerészet különleges műveleti katonái, valamint a szárazföldi erők katonái, továbbá várhatóan szlovén különleges műveleti katonák fognak feladatokat végrehajtani az ország több pontján. A magyar helyszínek kiválasztásánál alapvetően katonai területekre koncentráltak, mint Újdörögd, Várpalota, Táborfalva, Ócsa és Tótvázsony gyakorló terei és térségük. Ezek mellett különleges műveleti csoportok Kecskemét, Sárospatak, Nyíregyháza és Kisvárda térségében is hajtanak végre feladatokat.

Emiatt a közutakon megnövekedett katonai gépjárműforgalomra, valamint a repülőeszközök miatt nagyobb hanghatásokra is számítani lehet. 

Pécsvárady Szabolcs, az MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandár megbízott parancsnoka az MTI tudósítása szerint elmondta: a Dunán Ercsi és a Szentendrei-sziget között hajóval is hajtanak végre feladatokat a katonák.

Ezért a Duna budapesti szakaszán is várható amerikai zászlós, felfegyverzett hajók felbukkanása.

Az ezredes kifejtette: a Black Swan 2021 során a magyar és az amerikai katonák a különböző folyami eszközök kezelését és a kapcsolódó harcászati eljárásokat is gyakorolják. Az egyik kiképzési cél a hajózáshoz kapcsolódó technikai képességek, valamint a hajók és a személyzetek közötti együttműködés fejlesztése, továbbá a különleges rendeltetésű erők harceljárásainak gyakorlása. Ennek érdekében több alkalommal komplex, több hajót érintő harcászati mozzanatot hajtanak végre vaklőszerrel.

Pécsvárady Szabolcs kiemelte: az aktívabb manőverrel járó mozzanatokat olyan kisebb öblökbe tervezték, ahol vízi, vízparti forgalom minimális vagy nincs is. A vaklőszeres feladatokat a lakott területektől távol, zárt partszakaszok körzetében hajtják végre.

A gyakorlat előkészítése során a rendőrséggel, a vízi közlekedésben érintett hatóságokkal, szervezetekkel, sportszakosztályokkal is együttműködtek – tette hozzá az ezredes.

A Magyar Honvédség (MH) 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandár egyik katonája a gyakorlatban részt vevő amerikai hajókról elmondta: azokat nagy gyorsaság, gyors manőverezési képesség jellemzi, így ideálisak folyami hajózásra, felderítési feladatok végrehajtására. A hajók nehéz géppuskákkal vannak felszerelve, így fő erényük a tűztámogatás, de emellett kiemelési feladatokra is alkalmasak.

A Black Swan 2021 kapcsolódik az amerikai vezetésű Trojan Footprint-South 2021 és a Blue Sky gyakorlathoz, továbbá része a Defender Europe 2021 gyakorlatosorozatnak.

A nemzetközi gyakorlatot a tervek szerint, de a koronavírus-járványhoz kapcsolódó védelmi intézkedések betartásával tartják meg.

(Borítókép: Amerikai SOC-R hajók fegyverzetével ismerkednek a magyar különleges műveleti egység katonái a Black Swan 21 elnevezésű nemzetközi különleges műveleti gyakorlaton a MH Hadikikötőben 2021. április 20.-án. Fotó: Máthé Zoltán / MTI)



  • Hírek
  • Hírek