A terasznyitástól példátlan roham jöhet a Balatonnál

DSZZS20110710017
2021.04.20. 07:25
Tömeget, gyorsan meggazdagodni vágyó vendéglátósokat jósol idén nyárra a Balatoni Kör alapítója. Kardos Gábor az előttünk álló szezon elemzésén túl azt is ismertette, hogy tegnap elnököt váltott az egyesület. Laposa Bencét Szilágyi Lajos balatoni vendéglátós váltja.

A Balatoni Kör tegnapi közgyűlésén megújította elnökségét, az egyesület elnökének Szilágyi Lajost, a Villa Gréta cukrászat vezetőjét választotta. Mint ismeretes, idén januárban a Laposa Bence által vezetett érdekvédelmi szervezetben akkora feszültséget okozott az MTÜ egyedi támogatásainak megítélése, hogy a botrány kirobbanása után a badacsonyi borász felajánlotta lemondását a Balatoni Kör éléről, miután két cége összesen 143 millió forint fejlesztési forrást kapott.

A történet nyomán lemondott a teljes elnökség is, de teljes bizalomvesztés nem történt: Laposa a történtek ellenére elnökségi tag maradt. A hét éve alakult közösség a balatoni vendéglátás krémjét fogja össze, és az egyik legismertebb régiós szervezet a hazai vendéglátásban. Tagjai a minőségi borászat és gasztronómia olyan képviselői, akik egész évben nyitva tartanak és várják vendégeiket. A törekvésük az, hogy helyi alapanyagokkal és helyi szolgáltatásokra építkezve teremtsenek meg egy olyan körforgást, amely a régiót vonzóvá és élhetővé teszi minden évszakban.

Az új elnök nevének nyilvánosságra hozatala mellett az Index kérésére szezonjóslásra is vállalkozott Kardos Gábor, az egyesület alapítója. Szerinte ha a teraszok engedélyt kapnak a nyitásra, mindenki a Balatonon óhajtja szürcsölgetni a borát vagy koktélját, így Kardos eddig soha nem látott vendégsereget vizionál a partra. A tömeg kiszolgálása márpedig a minőségi szolgáltatókat komoly kihívások elé állítja, és a kéthavi „retró” mirelites sütödék idén sajnos újra teret nyerhetnek – ismertette álláspontját lapunkkal.

A Balaton már jó ideje nem nyaralóhely, hanem sokkal inkább hétvégi desztinációvá vált, amit szerinte mutat, hogy évek óta több vendégéjszakát regisztráltak a nyáron kívül, mint a csúcsszezonban. „Ez alapvetően jó hír, mert a nyár viszonylag rövid, hétvégék viszont egész évben vannak” – húzza alá Kardos.

Kardos szerint Budapestről a Balatont idén különösen csalóka lehet megítélni. A pár napja beígért terasznyitás olyan hirtelen jön, hogy a balatoni vendéglátósoknak alig egy-két hetük van arra, hogy a hónapok óta mesterségesen kómában tartott vendéglátóhelyeket újraélesszék, valamint profi csapatot építsenek fel – hogy legyen, aki kivigye a cukrászsüteményt, elmosogassa a tányért, felhabosítsa a tejet. Törekvése az elnökség tekintetében megújult Balatoni Körnek, hogy a megkezdett utat folytassa, azaz hogy a várható vendégrohamban is minőségi alternatívát nyújtson.

(Borítókép: Nyaralók hűsítik magukat a Balatonban a balatonfű zfői Föveny Strandon. Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI)