„Free Navalny” feliratot fújt a külügyminisztérium elé Szél, Fekete-Győr és Hadházy

2021.04.21. 19:22

Fekete-Győr András, Szél Bernadett és Hadházy Ákos a Külgazdasági- és Külügyminisztérium előtt tartott sajtótájékoztatójukon fejezték ki szolidaritásukat Alekszej Navalnij bebörtönzött orosz ellenzéki aktivista iránt.

A Momentum miniszterelnök-jelöltje arról beszélt, hogy egy nyugati, európai országnak ki kell állnia minden demokráciapárti mozgalom mellett. Fekete-Győr András úgy fogalmazott, hogy Navalnijt „Vlagyimir Putyin, Orbán Viktor egyik leghűbb és legjobb politikai barátja akarja meggyilkolni”, a magyar kormány pedig „a diktatúra oldalára állt”.

Az ellenzéki politikus megígérte, ha ő lesz a kormányfő, a Nemzetközi Beruházási Bank, amit orosz kémbanknak nevezett, nem maradhat Magyarországon, a Paks 2 beruházást pedig leállítják.

Hadházy szerint azok a magyar vezetők, akik megtagadják a nyomásgyakorlást Navalnij ügyében, „Moszkvának a csatlósai, csicskásai, pulikutyái”. A független képviselő ezt azzal egészítette ki, hogy figyelnünk kell Navalnij üzenetére, mert a Fidesz mintaként tekint az orosz rendszerre. Azt is hozzátette, hogy ma Magyarországon az ellenzéknek fizikailag nincs félnivalója,

még csak ott tartunk, hogy durva és drasztikus pénzbüntetésekkel próbálja elnémítani az ellenzéket a kormány.

Szél hangsúlyozta: követelik Navalnij szabadon bocsátását, és azért mentek a külügyminisztérium elé, mert szerintük Szijjártó Péter és Orbán Viktor több eszközzel is ki tudna állni az orosz aktivista elengedése mellett.

A sajtótájékoztatót követően „Free Navalny” feliratot fújtak a külügy bejárata előtti járdára, miközben két rendőr igazoltatta őket.

Mint arról korábban beszámoltunk, Alekszej Navalnijt egészségügyi állapota miatt rabkórházba kellett átszállítani.