Ivett, Frida
6 °C
16 °C

Szlávik János: Beltérben akár száz embert is megfertőzhet egy maszk nélküli szuperterjesztő

2021.04.21. 14:20

A szabadtéri helyszínek, például a teraszok nyitását indokoltnak tartja Szlávik János, azonban a színházak, mozik nyitásával már óvatos lenne, mert beltérben nagyon tud terjedni a vírus. Belső térben, ha egy szuperterjesztő maszk nélkül van, akár 100 embert is meg tud fertőzni. Ha lesz olyan döntés, hogy védettségi igazolványhoz kötik bizonyos létesítmények látogatását, infektológusként támogatja – jegyezte meg Szlávik János az ATV-nek.

Kapcsolódó

Szlávik János: Mindenki veszélyben van, aki nem oltatta be magát

Szerinte még sok idő, mire kialakul a nyájimmunitás.

Szlávik János hisz abban, hogy a szennyvízben mért koronavírus koncentrációja jól mutatja a járvány alakulását, ez azonban nem csökken kellő mértékben, ezért óvatos lenne. Aggasztónak nevezte, hogy egy-két városban emelkedik is a szennyvíz-koncentráció.

Nem kell tartani attól, hogy a lépcsőzetes nyitás miatt megugranának a számok. A kisgyermekek, a kisiskolások és az óvodások nem mozgatórugói a járványnak, mindig is ezt mondtam, kevésbé fertőznek, mint a felnőttek – mondta a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője a Kossuth rádió szerda reggeli műsorában.

A védőoltások biztonsággal beadhatók, el kell hinni, amit a tudományos eredmények mondanak. Számtalan álhír jelenik meg, de rendkívül ritka, hogy mellékhatás jelentkezzen. 4-5 millió oltásnál jóval nagyobb energiákat kell majd fordítanunk rá, hogy meggyőzzük a fiatalokat a vakcinázásról. 80-90 százalékos védettséget nyújtanak a vakcinák, nincs mitől félnünk

 tette hozzá az infektológus. Szlávik János szerint a vírus az idős és a krónikus betegeket támadja meg elsősorban. Könnyen lehet, hogy ez is közrejátszik a magas halálozási számokban. Magyarországon sok az elhízott, cukorbeteg, magas vérnyomásos, érrendszeri betegségben szenvedő ember, akik különösen ki vannak téve a koronavírusnak. Nekik még inkább fontosabb az oltás. Hozzátette:

Még mindig számtalan összeesküvés-elmélet van az emberek fejében, például, hogy csipet ültetnek belénk vagy meddőséget okoz. Őket nehéz a mai napig is meggyőzni.

 

Kapcsolódó

Szlávik: Nyárra talán elérhető lesz a nyájimmunitás

A több mint 2,5 millió beoltott embernek már van hatása a járványra.