Lassan javuló adatok: csökkent a kórházban ápoltak és a lélegeztetőgépen lévők száma

DBZOL20200505004
2021.04.22. 08:46

Az elmúlt 24 órában 3607 új fertőzöttet regisztrálta Magyarországon, ezzel a járvány kezdete óta összesen 760 967 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Meghalt 214, többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 26 001 főre emelkedett – olvasható a koronavirus.gov.hu oldalon csütörtökön.

A gyógyultak száma jelenleg 469 592 fő, az aktív fertőzöttek száma pedig 265 374 főre csökkent. 7507 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 876-an vannak lélegeztetőgépen. Egy nappal korábban 2527 új fertőzött volt, 207-en meghaltak, kórházban 8097 beteget ápoltak, lélegeztetni 925 főt kellett. A legfiatalabb áldozat egy 26 éves nő volt. Egy 34 éves várandós kismama is áldozatul esett a koronavírusnak.

Eddig 4 millió 326 ezer fő regisztrált a koronavírus elleni vakcinára, 70 százalékuk megkapta az oltást – közölték a kormányzati tájékoztató olalon. Az oltóanyagok kisebb szállítmányokban, de folyamatosan érkeznek. Tegnapra például 100 ezer adag Szputnyik V jött Magyarországra. Ezeket a második körös oltásokra használják fel. 

Az operatív törzs szerdán bejelentette, hogy egy új online időpontfoglaló rendszert tesztelnek. A napokban 70 ezren kapnak majd SMS-t, ők oltási időpontért regisztrálhatnak jövő héten hétfőre, keddre és szerdára. Egyelőre kísérleti jelleggel működik. Ha beválik, kiterjesztik országosan, és minden kórházban használhatják.

Momentán arra vár a lakosság, de leginkább a vendéglátósok, hogy meglegyen a 3,5 millió beoltott. Ekkor ugyanis újranyithatják a teraszokat. Tegnap Szlávik azt mondta, hogy a teraszok nyitását indokoltnak tartja, de például a színházak, mozik megnyitásával óvatos lenne, mert az valami veszélyesebb: belső térben ugyanis, ha van egy szuperterjesztő, és nem visel maszkot, akár száz embert is meg tud fertőzni.

Orbán Viktor azt ígérte múlt héten, hogy szerdán vagy csütörtökön nyithatnak a teraszok. A friss adatok tanúsága szerint eddig 3 419 450 főt oltottak be. Egyelőre nem tudni, hogy valóban kinyithatnak-e csütörtökön a teraszok, de az már valószínűbb, hogy még ma meglesz a 3,5 millió beoltott. A kormányzati tájékoztató oldalon ugyanakkor kiemelték:

a teraszok már készülhetnek a nyitásra.

Egyébként a Magyar Hírlap úgy értesült néhány napja, hogy négymillió beoltottnál az Orbán-kormány újabb nyitást tervez. Ez újabb mérföldkő lenne az enyhítési intézkedések között. Valószínűleg ekkor már kinyithatják az éttermek belső tereit is, és a kormány engedni fogja a színházak, mozik, fürdők és kulturális intézmények kinyitását is. 

(Borítókép: Védőfelszerelést viselő ápolók egy beteget látnak el a koronavírussal fertőzött betegek fogadására kialakított intenzív osztályon az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetben 2020. május 5-én. Fotó: Balogh Zoltán / MTI)