Kásler Miklós: Magyarország „materiális és lelki segítséget” nyújtott Montenegrónak

2021.04.22. 18:47

Magyarország „materiális és lelki segítséget” nyújtott Montenegrónak a koronavírus-járvány nehéz időszakában, ugyanakkor felhasználta Montenegró tapasztalatait is a pandémia leküzdésére – jelentette ki Kásler Miklós. Az emberi erőforrások minisztere csütörtökön Budapesten, Jelena Borovinic-Bojovic montenegrói egészségügyi miniszterrel közösen tartott sajtótájékoztatót. A magyar tárcavezető azt mondta: nagyon hasonlóan ítélik meg az eseményeket, ugyanazon irányba tettek lépéseket, és a járvány lefolyása is hasonló volt a két országban.

A miniszterek egyetértettek abban, hogy csak a tömeges oltás oldhatja fel a pandémiás helyzetet. Átbeszélték az eshetőségeket is, hogy mi lesz, ha újabb mutánsok jelennek meg, vagy ha megváltozik a szervezet immunitása – közölte Kásler Miklós.

Hozzátette: mindketten úgy ítélték meg, nyárra alakulhat ki olyan helyzet, ami lehetővé teszi a két ország állampolgárainak kölcsönös utazását. Ezt Jelena Borovinic-Bojovic vetette fel, ő pedig továbbítja az elképzelést az operatív törzsnek – közölte a magyar miniszter.

Felidézte, hogy 2018-ban a kormány Balkán-politikájának megfelelően sok ígéretes program indult el Montenegróval a kultúra, a művészetek, az oktatás, a sport és az egészségügy területén. Ezen folyamatokat megszakította a világjárvány, de nem szűnt meg az együttműködés a két ország között – hangoztatta a magyar tárcavezető.

Jelena Borovinic-Bojovic úgy értékelte, hogy eredményes tárgyalást folytattak, és megköszönte a magyar kormánynak, hogy PCR-tesztek, lélegeztetőgépek és más védőfelszerelések adományozásával segítette Montenegrót. Meglátása szerint a jövőben további területekre is kiterjedhet együttműködés, jelenleg azonban mindkét félnek a járvány leküzdése az egyik legfontosabb feladata.