Kilátástalan időszak után így készülnek a nyitásra a vendéglátóhelyek

zsiráf1
2021.04.22. 19:05
Egy lépésre vagyunk attól, hogy Magyarországon elérje a 3,5 milliót a legalább az első vakcinával beoltottak száma, ezután újra kinyithatnak a vendéglátóhelyek teraszai. Hosszú és küzdelmes időszak végén a szektor egy részében elkezdődhet a kilábalás.

Csókay Bence, a 4Bro cégcsoport társtulajdonosa, és Gyűrűs Vivien marketingvezető az Index kérdésére elmondták, hogy a szabadtéri helyek eddig könnyebben átvészelték a zárást, mert a szigorú intézkedések pont elkerülték a nyári hónapokat.

A korlátozásokról többirányú tapasztalatuk van, a 4Bro-hoz tartoznak olyan szórakozóhelyek, mint az Ötkert és a Bob, ezeket teljesen lenullázta a koronavírus, és egyelőre nem is látjuk, hogy mikor lehet újra zárt térben együtt bulizni.

Ezzel szemben a Zsiráf egyébként is egy tavaszi-nyári sörkert, több hónapja készülnek a nyitásra, amire néhány napot még várniuk kell.

Ilyenkor átvizsgálják az összes bútort, a járófelületet, javítják azokat a hibákat is, amelyeket üzemszerű működés idején nem lehet, vagy ahogy Csókay Bence fogalmazott: „visszaemeljük a helyet a régi pompájába”.

A Tereza viszont a szabadtéri asztalok mellett télen is nyitva tart, utóbbira most nem volt lehetőségük, miközben a bérleti díjat fizetni kellett, és azt sem akarták, hogy a csapat szétessen.

Borzasztó nehéz és kilátástalan időszak volt. Egyik hullám jött a másik után, és nem tudtuk, hogy mikor lesz vége, senki nem tudott mondani semmit, csak vártuk, hogy legyen valami dátum.

Az összes érdekeltségüknél arra törekedtek, hogy minden munkavállalót megtartsanak, de sokan az egész szektortól elbúcsúztak.

Munkaerőhiány van, a vendéglátósok nagy része kénytelen volt más szakterületen elhelyezkedni, és már nem akarnak visszajönni. Elveszítették a hitüket és olyan szektorokba mentek, ahol betonbiztos a talaj.

A Zsiráfhoz adtak fel álláshirdetést, sok fiatal jelentkezett, de a tapasztaltabb vendéglátósokat nehéz visszacsábítani az elmúlt egy év kiszámíthatatlansága miatt.

A nyitásnál ügyelni fognak a megfelelő intézkedésekre, betartják az előírt távolságot az asztalok között, a személyzet maszkban fog dolgozni, figyelnek a higiéniára, valamint kihelyeznek fertőtlenítőpontokat a vendégeknek.

Közel fél év után az emberek vissza akarnak térni a régi életükhöz, együtt kiülni egy teraszra, meginni valamit, és újra átérezni, hogy miért jó igazából élni.

Felelősségteljesnek kell lennünk

Nagyon nehéz hónapok vannak mögöttünk, ráadásul a bérbeadótól nem kaptunk segítséget, a második hullámban a teljes bérleti díjat fizettük – ismertette a helyzetet lapunkkal Hlatky-Schlichter Hubert, aki többek között a KIOSK tulajdonosa, de rögtön hozzátette, hogy túl fogják élni, és nagyon várják a nyitást, mert náluk található a város egyik legnagyobb napos terasza.

Időarányosan lehetőség szerint foglalkoztattunk mindenkit a csapatunkból, sokan mentálisan elfáradtak, de összeroppanni nem volt időnk, mert végig küzdöttünk.

Az újraindulást könnyíti, hogy a házhoz szállítás miatt a konyha nem állt le, ezt pedig a nyitás után is megtartják.

A higiéniai előírásokra kiemelt figyelmet fordítanak, ennek elismeréseképpen már 2020-ban nemzetközi tanúsítványt kaptak. Légtisztító berendezésekkel folyamatosan biztosítják a friss levegőt kollégáik számára a zárt térben is, rendszeresen fertőtlenítenek, és tavaly sikeresen védekeztek, száz főből csak egy-egy dolgozójuk lett beteg.

Hlatky-Schlichter Hubert hangsúlyozta, hogy ezúttal is nagy a felelőssége a vendéglátóhelyeknek és a vendégnek.

Hiba lenne azt hinni, hogy a nyitás után túl vagyunk mindenen, és kontroll nélkül élhetünk. Alázatra és fegyelmezettségre van szükség, hogy ne legyen újabb hullám. Mindenki örül a lazításnak, de még nem ugorhatunk tömegesen egymás nyakába.

A KIOSK-nál is sok vendégre számítanak, már csak azért is, mert egyre többen részesülnek oltásban, vagy átestek a fertőzésen, ami bátrabbá teheti az embereket.

A késő délutánig napsütéses terasz mellett a másik előnyünk, hogy ugyan a belvárosban vagyunk, de mindig arra építettünk, hogy magyar legyen a törzsközönség. Nem a turistákra alapozunk, ez pedig most még inkább kifizetődő.

A tulajdonostól azt is megtudtuk, hogy a Babel egyelőre szabadtéri asztalok hiányában kényszerszüneten marad, de később kerthelyiséggel szeretnék bővíteni a Michelin-csillagos éttermet.

(Borítókép: Zsiráf vendéglátóhely)