Orbán egy hőssel beszélt, újra régi lesz az életünk

176637210 10159198082651093 6483563817729428246 n
2021.04.22. 19:17 Módosítva: 2021.04.22. 21:37
Szombattól egy kicsit mindenki visszakapja a régi életét azzal, hogy kinyitnak a vendéglátóhelyiségek teraszai. Bár lassan, de javulnak a járványadatok, csökkent ugyanis a kórházban ápoltak és a lélegeztetőgépen lévők száma, nemsokára elérhető közelségbe érkezik a 4 milliós beoltottság. Az Index hírösszefoglalója.

Lényegében az összes oldalról megvilágította már az Index az elmúlt időszakban, hogy mi fog történni akkor, ha elérjük a 3,5 millió oltást. A nyitási láz közepette volt szó már itt a kormány kísérleti rendszeréről, a koránkelőknek azt fejtegettük, hogy vajon igaza lesz-e a miniszterelnöknek a nyitás időpontjáról, sőt, feltettünk egy igazán érdekes kérdést a hazai foci eb-ről, meg úgy a sporteseményekről általában, amit csütörtökön Szentkirályi Alexandra közreműködésével Gulyás Gergely a kormányinfón válaszolt meg. 

Azt tudták egyébként, hogy 35 éve létezik a kormányszóvivői pozíció?

A Miniszterelnökséget vezető miniszter arról tájékoztatott, hogy  pénteken elérhetjük a 3,5 millió oltást, ezután pedig szombaton nyithatják meg a vendéglátóhelyek a teraszokat. A kijárási tilalom 23 órakor kezdődik.

A csütörtöki szám:  3 419 450 beoltott

Mint mondta, jövő héten már elérhető közelségbe érkezik a 4 milliós beoltottság. Eddig 4,4 millió ember regisztrált már, és rajtuk kívül – soron kívül – mintegy 260 ezer egészségügyi dolgozót is beoltottak már. Ugyancsak a jövő héten egymillió kínai vakcina érkezhet Magyarországra, így áprilisban 600 ezerrel többet kapunk, mint azt korábban ígérték. Emellett érkezik 200 ezer darab orosz vakcina és Pfizer is. 

Rámutatott arra is, hogy a veszélyhelyzet meghosszabbítását kérte szeptemberig a kormány. Gulyás Gergely azonban felhívta a figyelmet, hogy a tervezet szerint a rendelet hatálya automatikusan megszűnik a parlament első, őszi ülésnapját követő 15. napon, amennyiben a képviselők azon az ülésen elfogadják a tervezetet. 

Az Index kíváncsi volt arra, hogy változhat-e a kormány álláspontja azzal kapcsolatban, hogy sportrendezvényeket csak védettségi igazolvánnyal lehet látogatni? Elképzelhető, hogy bizonyos életkor alatt mégis beengedik a magyar állampolgárokat hazai sporteseményekre védettségi igazolvány nélkül? – kérdeztük Gulyás Gergelytől. A miniszter válasza szerint a védettség csak azokon kérhető számon, akik megkaphatják a vakcinát. A Pfizer oltóanyagáról van egy olyan álláspont, hogy 16 év felett is használható, de a 12 év felettiek esetében is zajlanak vizsgálatok.

Javuló tendencia

Gulyás Gergely világossá tette az eseményen azt is,, hogy az átoltottságban rosszul állnánk, és többen halnának meg Magyarországon, ha nem használnánk a keleti vakcinákat. Bár lassan, de javulnak a járványadatok, csökkent ugyanis a kórházban ápoltak és a lélegeztetőgépen lévők száma, viszont még így is sokan, 214-en haltak meg egy nap alatt., mint arról beszámoltunk, egy 35 éves nő volt a koronavírus legfiatalabb áldozata.

Az esetszámok növekedésével és a vírusmutációk megjelenésével egyre kevésbé vezethetők vissza a súlyos lefolyású megbetegedések az életkorra, az életmódra vagy már meglévő alapbetegségekre, ezért a tudósok figyelme mindinkább a genetikai okok felé fordul.

Wordometer, a koronavírus világ összesített statisztikáit nyilvántartó honlap adatai szerint Magyarország, a 33 683-as lakosú Gibraltárt leszámítva, világelső a lakosságarányosan a koronavírusos halálesetek számában. Egyébként eddig Csehország volt az élen, Magyarország csütörtökön vette át a pozíciót. 

Mindenki figyeljen a hamis SMS-ekre

Külföldi telefonszámról küldenek SMS-t azoknak, akik regisztráltak, és időpontot kell foglalniuk az oltásra jövő hétre. Vizsgálják az ügyet – erre már az operatív törzs csütörtöki tájékoztatóján figyelmeztetett Kiss Róbert.  Az elmúlt huszonnégy órában 681 személy szegte meg a maszkviselés szabályait, a kijárási tilalom megszegése miatt 160 személy ellen intézkedtek tegnap a rendőrök – jelentette ki, hozzátéve, hogy Sárváron hat hónapra bezártak egy borozót, mert ott megszegték a járványügyi előírásokat.

„Nem minden hős visel köpenyt”  ezt ahhoz a képhez írta a miniszterelnök a Facebookon, amin Müller Cecília országos tisztifőorvossal szerepel. Orbán Viktor valószínűleg ezzel arra célzott, hogy bár Müller Cecília nem visel orvosi köpenyt, az egészségügyi dolgozók mellett mégis hősként harcol a koronavírus ellen. A kormány egyébként 2020. január 31-én alakította meg a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzset, amelynek fő feladata a járvány magyarországi kezelése, illetve külföldi terjedésének elemzése és értékelése. Az operatív törzs tájékoztatóinak kiemelkedő alakja Müller Cecília. Itt a poszt, ha kíváncsi rá, amit Orbán kitett a közösségi oldalára.

Az Index további hírei.

(Borítókép: Orbán Viktor / Facebook)