Majka: Sosem leszek kormányközeli zenész

D MTI20180630206
2021.04.22. 14:33 Módosítva: 2021.04.22. 14:47
Támadások kereszttüzébe került Majka, miután Szijjártó Péter pár nappal ezelőtt egy közös fotót posztolt vele a Facebookon. Mostanra kiderült, mi járatban volt a Külügyminisztériumban, ahogy az is, mit szólt az irdatlan kommentcunamihoz, amit a közzétett kép elindított.

Korábban az Index is írt arról, hogy Szijjártó Péter néhány napja közös képet osztott meg Majkával a Facebook-oldalán. A sejtelmes találkozóról akkor nem sok minden derült ki, a külgazdasági és külügyminiszter csupán annyit írt a bejegyzésében, hogy a rapperrel egyszerre voltak covidosak, és most már mindketten abban reménykednek, hogy mielőbb elindulnak a koncertek. 

A fotó mindenkit meglepett, el is indultak a találgatások, hogy vajon mit kereshetett Majoros a Külügyminisztériumban. A Blikk utánajárt a dolognak, és kiderült, hogy bizony nem csak egy véletlen találkozóról volt szó: komoly ügyekről tárgyaltak a megbeszélésen. A portál azt írja, elsősorban a zeneipar megmentése volt a téma, illetve hogy hogyan juthatnának el az emberek újra koncertre.

Ezt úgy hívják, hogy lobbi

– kezdte a lap megkeresésére Majka, hozzátéve: régóta ismeri Szijjártót, a találkozót pedig már hónapok óta szervezik, hogy a zenészek érdekeit képviselve számoljon be neki a muzsikusok jelenlegi helyzetéről. A rapper elmondta a tapasztalatait és az észrevételeit, továbbá javaslatot is tett annak kapcsán, hogy szerinte a kormány miben tudna segíteni nekik. 

Örülök, hogy összejött ez a találkozó, mert bár külügyminiszterként nem az ő asztala lenne ezzel a kérdéssel foglalkozni, biztos vagyok benne, hogy az észrevételeket eljuttatja a megfelelő helyre

– szögezte le Majka, aki szerint annak, hogy Szijjártóval könnyebben megtalálja a hangot, az az oka, hogy nagyon sok dolog összeköti őket. Példaként hozta fel a sport szeretetét, illetve azt, hogy a külgazdasági és külügyminiszter gyermekei szeretik a zenéjét.

Ahogy arról az Index is többször írt, a vendéglátás és a turizmus mellett a zeneipart is nagyon súlyosan érintette a járvány. A rendezvénystop miatt az előadók gyakorlatilag bevétel nélkül maradtak, bár volt néhány hónap, amikor 500 fős létszámkorláttal engedélyezték a koncerteket, ám ez az olyan nagyprodukcióknál, mint amilyen Majoroséké, nem jelentett megoldást, ahogy a nyár végétől indított raktárkoncertprojekt sem pótolhatja a több mint egy éve tartó lezárások okozta károkat. 

Hogy a találkozónak lesz-e eredménye, egyelőre nem tudni. Majoros állítólag ígéretet kapott rá, hogy a javaslatai eljutnak a megfelelő helyre. A portál egyébként arra is rákérdezett nála, mit szólt ahhoz, hogy a közös fotó közzétételével azonnal a támadások kereszttüzébe került. 

Persze, megkaptam, hogy Kossuth-díjat akarok, meg benyalok a kormánynak. Mindig meglep az emberek reakciója

– mondta a Blikknek Majka, leszögezve: 

sosem lesz kormányközeli zenész, mert úgy gondolja, egy előadóművésznek a mindenkori ellenzéket kell képviselnie, róla pedig amúgy is tudni lehet, hogy sosem dicsérte a kormányt.

A világot a rapper szerint egyébként is a különböző álláspontok ütköztetése mozgatja, a járvány pedig egyik kormánynak sem jó, ahogy az sem, ha a szórakoztatóiparban dolgozók elégedetlenek, hiszen nekik nagy a véleményformáló erejük. Egy olyan előadónál, mint Majka, akinek 640 ezren követik a Facebook-oldalát, és minden megmozdulására reakciók özöne zúdul, mindez hatványozottan igaz. Elég csak arra gondolni, mekkora sajtóvisszhangja volt annak, és hányan csatlakoztak a zenészek közül is hozzá, amikor augusztusban egy videóbejegyzésben kifejtette a véleményét a kettős mércéről, amit a focimeccsek engedélyezése és a koncertek tiltása kapcsán érzett.

Hogy a zenész aktualitásairól is essen szó: Majka és Curtis vasárnap este jelentette meg a legújabb klipes dalát, amit néhány nap alatt már több mint 1 millió 200 ezren láttak. Az új nóta a járványhelyzetre reagál, aminek már mindenki nagyon várja a végét. A rapper akkor azt mondta, szerinte a foci-Eb után startolhatnak majd az olyan produkciók, amelyeknek nagy létszámú a közönsége. 

(Borítókép: Majka a 26. VOLT Fesztiválon 2018. június 30-án. Fotó: Nyikos Péter / MTI)



  • Hírek
  • Megtakarítás