Székesfehérvár polgármestere május közepéig kéri felfüggeszteni az előválasztási kampányt

2021.04.22. 17:33
Kecskemét és Székesfehérvár kormánypárti polgármestere a járványhelyzetre való tekintettel arra kérte az ellenzéki pártokat: függesszék fel az előválasztási kampányukat. Az Index mindkettőjükhöz kérdésekkel fordult, hogy megindokolják álláspontjukat. Az ellenzéki pártok közül a Momentum reagált a kormánypárti felvetésre.

Míg az ellenzéki összefogás „az új magyar demokrácia megteremtésének első lépéseként” készül az előválasztásra, Szemereyné Pataki Klaudia kecskeméti polgármester egy Facebook-bejegyzésben arról értekezett, hogy a városnak a jelenlegi kritikus helyzetben nem előválasztási kampányra, hanem nyugalomra és felelősségteljes politizálásra van szüksége.

Meggyőződésem, hogy az előttünk álló egy évben lehetséges találni a jelenleginél alkalmasabb időszakot belső vitáik lefolytatására és az előválasztás lebonyolítására

 – fogalmazott a kecskeméti polgármester.

Napokkal korábban, április 16-i bejegyzésében hasonló álláspontot fogalmazott meg Cser-Palkovics András székesfehérvári polgármester is, aki szerint a városnak békére van szüksége, nem pedig előválasztási kampányra.

Azt ugyan hozzátette, hogy normál körülmények között semmilyen probléma nem lenne az előválasztással, „de a mostani se nem normál, se nem ideális helyzet”.

Minden egyes napunkat a világjárvány uralja, a jövő rövid távon bizonytalan, a jelen pedig végtelenül monoton. Erre az egyetlen gyógyírt a normális életünk, a békénk visszanyerése jelenti. Ezt az egy éve áhított békét fogja ellehetetleníteni egy pártpolitikai csata, melynek színvonalára és kiélezettségére már most következtethetünk

– írta Cser-Palkovics András a közösségi oldalán.

Az Index mindkét kormánypárti polgármesterhez kérdésekkel fordult, hogy megindokolják az ellenzéknek szánt kérésüket. Szemereyné Pataki Klaudia válaszlevelében azt írta, hogy a felfüggesztési kérelmére vonatkozó érveit már részletesen kifejtette a Facebook-bejegyzésében.

Arra kérdésre, hogy ha a járványhelyzet/veszélyhelyzet a 2022-es választásig elhúzódik, mit gondol, hogyan lehet majd választási kampányt folytatni és hogyan lesz megtartható a választás, konkrét választ nem adott. Azt azonban megjegyezte, hogy a választások megszervezésére és lebonyolítására irányuló technikai kérdésekben nem illetékes dönteni.

Cser-Palkovics András készségesebben válaszolt az Index kérdéseire, és a következőképpen érvelt álláspontja mellett:

Egy kérést fogalmaztam meg levélben az ellenzéki önkormányzati képviselők felé. A járvány egyik legnehezebb időszakát éljük. Még mindig magas a napi megbetegedések száma, sokan vannak kórházban és sajnos áldozatokat is követel a vírus. Óriási nyomás van az egészségügyi rendszeren, akik a betegellátás mellett óriási erőfeszítéseket tesznek az oltási program végrehajtása tekintetében is. Ebben az időszakban nincs szükség további feszültségre a városban, a kampány pedig szükségképpen feszültséget jelent

– írta a székesfehérvári polgármester lapunknak.

Utalva az ellenzéki pártok előválasztási menetrendjére – amely szerint a regisztrációra és az előválasztásra majd augusztusban, illetve szeptemberben kerülhet sor –, úgy fogalmazott:

Nem látom tehát akadályát, hogy – az újraindítási menetrendet is figyelembe véve – május közepéig felfüggesszék a helyi előválasztási kampányt. Kérem, hogy most minden politikai szereplő inkább azért kampányoljon, hogy az emberek jelentkezzenek az oltásra.

Cser-Palkovics András az ellenzéki előválasztás egyéb részleteiről nem kívánt véleményt formálni.

Mivel a kecskeméti polgármester Facebook-bejegyzésének tartalma és az ő véleménye hasonló, megkérdeztük, hogy az álláspontjuk a Fidesz központi kommunikációját tükrözi-e, de azt válaszolta: nincs ilyenről szó.

„A kezdeményezést Székesfehérvár polgármestereként indítottam el, kérésként megfogalmazva a négy székesfehérvári ellenzéki önkormányzati képviselő felé levélben. Közülük egy képviselő válaszolt levélben, a többi képviselő eddig nem” – írta Cser-Palkovics András.

Az Indexnek reagáló Momentum szerint a kormánypárti polgármesterek kérése „képmutatás a köbön”, mert „a Fidesz a járványt gyakorlatilag folyamatos kampányra és az ország közvagyonának alapítványokba való kimentésére használja”.

Az ellenzéki párt azt is közölte, ha a városvezetőket ennyire zavarja a politika a járványhelyzetben, akkor ne csak üzengessenek, mutassanak példát, lépjenek ki a Fideszből, és ne foglalkozzanak pártpolitikával.