Závecz: fej fej mellett a kormánypártok és a hatpárti ellenzék

2021.04.22. 14:37 Módosítva: 2021.04.22. 14:40

Az előző hónapokhoz hasonlóan ismét a Fidesz és a Jobbik tudta némileg növelni a támogatottságát. Februárról márciusra a kormánypárt népszerűsége a választókorúak körében 31-ről 33 százalékra emelkedett, most pedig 34 százalékon áll.

A Jobbik ugyanebben az időszakban 9 százalékról 11 százalékra emelkedett, most pedig 12 százalékra mérhető – derül ki a Závecz Research szerkesztőségünk részére eljuttatott friss felmérésének eredményeiből.

Az ezer fő megkérdezésével készült felmérés szerint a DK, a Momentum és az MSZP támogatottsága nem változott, 11 százalékon, 6 százalékon, illetve 5 százalékon állnak. Az LMP-t 2 százalékra mérték, a Mi Hazánk, a Párbeszéd és a Kétfarkú Kutyapárt 1-1 százalékon áll. A párt nélküliek aránya 26 százalék.

A biztos pártválasztók körében a Fidesz jelenleg 47 százalékot tudhat magáénak, második helyen 17 százalékkal a DK áll, harmadik helyen a Jobbik 15 százalékkal. A Momentum az aktív szavazók 8 százalékára számíthat, az MSZP 7 százalékos, az LMP 2 százalékos jelen állás szerint. A Mi Hazánk, az LMP és a Kétfarkú Kutyapárt az aktív szavazói közegben 1-1 százalékot kapott.

Az adatok szerint továbbra is igen kiélezett a verseny a kormánypártok és a hatpárti ellenzék között, összesítve az ellenzék két százalékkal vezet (39 százalékkal, a kormánypártok 37 százalékához képest). A biztos választók körében is rendkívül szoros a két nagy politikai oldal versenye, az ellenzéki lista 49 százalékon áll, a kormánypártoké 48 százalékon.

A küzdelem élességét jelzi, hogy mindkét tábor igen magabiztos: a Fidesz-szimpatizánsok 97 százaléka szerint a kormánypártok nyernének egy most tartandó választáson, az ellenzékiek pedig 90 százalékban gondolták azt, hogy kormányváltás lenne az eredmény.