Beizzítják a szavazógépet a jövő héten az Országgyűlésben

2021.04.23. 07:40

Összesen 32 különböző törvényjavaslatról – többek közt az egyetemi alapítványokról és a fiatalok SZJA-mentességéről is – szavznak a jövő héten az országgyűlésben – írja a HVG.

Az új jogszabályok elfogadása esetén újabb 11 egyetemet alakítanak át alapítványi intézménnyé, az egri Eszterházy Károly Egyetemet pedig átadják a katolikus egyháznak. Dönthetnek továbbá arról is, hogy az a vagyonkezelő alapítvány, amelyet a tervezet szerint Gulyás Gergely hozna létre, megkapja-e a Piliscsabán a Pázmány Péter Katolikus Egyetem korábbi területét. 

Várhatóan megszavazzák azt a törvényjavaslatot is, hogy az állam a MOL-lal közösen létrehoz egy vagyonkezelőt és – maradék részvényeinek átadásával – teljes mértékben lemond az olajcég feletti közvetlen befolyásáról.

Dönthetnek továbbá a 25 évnél fiatalabbak SZJA-mentességéről, a településrendezés új szabályairól, valamint azoknak a rokkantnyugdíjasoknak a kárpótlásáról is, akiket korábban az Alaptörvényt sértő módon fosztottak meg juttatásaiktól.

A honatyák emellett arról is rendelkezhetnek, hogy létrehozzák a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatóságát, amely a dohánykereskedelmet, a végrehajtókat, a felszámolókat, a szerencsejátékokat fogja felügyelni és a koncessziókkal kapcsolatos feladatokat is ellát majd.