Móric
9 °C
15 °C

Ötvenmillió kilót híztak a magyarok a járvány alatt

2021.04.23. 10:31

Ötvenmillió kilót hízott a magyar lakosság a járvány ideje alatt nagyjából, ami brutális – fogalmaz közleményében Dúró Dóra független országgyűlési képviselő, és hozzáteszi, amikor a Fidesz és a balliberálisok is csak lezárásokat követelnek, senki nem beszél arról, hogy milyen egészségromboló hatásuk van ezeknek is, nem beszélve az elhalasztott egészségügyi beavatkozásokról vagy a szűrővizsgálatokról.

Kiemeli, hogy ezért is hangoztatta kezdettől fogva a Mi Hazánk, hogy észszerűtlen a sportolási lehetőségeket ilyen mértékben szűkíteni, hiszen az elhízás még a koronavírusos megbetegedés lefolyását is súlyosbítja, nem beszélve az egyéb káros hatásairól, amit ki tudja, mennyi ideig fog nyögni a lakosság, az egészségügy és az államkassza.

Dúró Dóra felhívta a figyelmet arra is, hogy már korábban is Európa legelhízottabb nemzete voltunk,

így kiszolgáltatottabb a lakosság egy ilyen járványnak is.

A képviselő szerint sokkal hasznosabb lett volna, ha megragadjuk az alkalmat, és az egészségtudatos életmód fontosságára hívjuk fel a lakosság figyelmét, aminek része a rendszeres mozgás is.

Közben a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) idén is felmérné a karanténevők szokásait, ha elég ember töltené ki a kérdőívüket

A hivatal közölte, hogy a lakosság élelmiszervásárlási és élelmiszerfogyasztási szokásait felmérő nagy karanténkérdőívet április végéig még ki lehet tölteni.

Még márciusban jelentették be, hogy másodjára is felmérés készül az élelmiszer-vásárlási és -fogyasztási szokásokról; a kutatás azt vizsgálja, hogy miként befolyásolja az elhúzódó koronavírus-járvány az otthon tárolt élelmiszer mennyiségét,

hogyan gazdálkodnak az emberek a készletekkel, illetve hogyan változott az életmódjuk.

A kérdéssort a Nébih, a Debreceni Egyetem Gazdaságtudományi Kar Marketing és Kereskedelem Intézet, valamint a TÉT Platform szakemberei állították össze.

A közleményben kiemelték, a 2020-as első karanténkutatás egyértelműen megmutatta, hogy a koronavírus-járvány hatására az élelmiszervásárlási és élelmiszerfogyasztási szokásaink is megváltoztak.

A kutatók most csaknem egy év elteltével azt szeretnék felmérni, a Covid–19-járvány harmadik hulláma során a társadalom hogyan alkalmazkodott a tartósan megváltozott élethelyzethez.

A kérdőív április végéig a portal.nebih.gov.hu/karantenkutatas oldalon érhető el.