Ferenc
10 °C
29 °C

Békés megyében is bevetik az oltóbuszokat

2021.04.23. 10:20

Békés megyében is dolgoznak a Magyar Honvédség oltóbuszai, amelyeken 1200 embert olthatnak be három nap alatt. Az MTI közleménye szerint a megyében két oltóbusz közel egy hét alatt tizenegy települést keres fel, illetve további húsz környékbeli településről fogadja az oltásra regisztráltakat.

A cél az, hogy a kistelepüléseken élőkhöz is a lehető legközelebb vigyék az oltásokat. A kisebb településeken, falvakban és községekben sok idős ember él, illetve esetenként nehezen érhetők el a kórházi oltópontok, ezért az itt élő, oltásra regisztráltak számára nagy segítséget jelent, ha a lakóhelyükhöz közel, a településen belül megkaphatják az oltást – írta a kormányhivatal.

Egy buszon tíz ember dolgozik, köztük orvosok, mentőtisztek, szakasszisztensek, adminisztrátorok. Egy oltóbusszal egy nap alatt körülbelül 180 embert képesek beoltani, ez a kapacitás a kisebb települések esetén jelentősen tudja gyorsítani az oltásokat. A honvédségi járműveken a Pfizer-vakcinával oltanak.

Jasztrab Jácint Szilárd, a Magyar Honvédség Egészségügyi Központjának csapat- és foglalkozási orvosa az MTI-nek elmondta, hogy szerdán és csütörtökön a buszok Gyulán voltak, ahol 180, illetve 234 vegyes korosztályú embert,

köztük szoptatós kismamákat oltottak be.

Takács Árpád Békés megyei kormánymegbízott hangsúlyozta, hogy Békésben hamarosan indulnak a tavaszi munkák a földeken, ezért „a megye gazdasági újraindításához szükség van a beoltottak számának növelésére”.