Szervác, Imola
12 °C
16 °C

Nyit az ország: Még ma megjelennek az új rendelkezések

Képernyőfotó 2021-04-23 - 11.56.31 1.png
2021.04.23. 11:56 Módosítva: 2021.04.23. 12:18
Ismét előrébb léptünk egyet a járvány kezelésében, ami lehetővé teszi az óvatos nyitás folyamatát – jelentette ki pénteken az országos tiszti főorvos. Müller Cecília az operatív törzs sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy az Európai Unióban csak Máltán és Magyarországon múlja felül a harminc százalékot az átoltottsági szint.

A belügyminiszter még ma egyedi közigazgatási határozatot tesz közzé a Magyar Közlönyben, amely kihirdeti, hogy szombattól hatályba léphetnek az új rendelkezések – jelentette be Kiss Róbert, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese. 

Kiemelte, hogy ezek értelmében a teraszok, a kerthelyiségek este fél tízig lehetnek nyitva.

A teraszokon kint nem kell viselni a maszkot, bent viszont igen, ahol addig lehet tartózkodni, amíg átveszik az elvitelre készült ételt, vagy a mosdóhasználat erejéig.

Hangsúlyozta, hogy továbbra is hatályban marad a maszkviselési kötelezettség, és a kijárási tilalom. Felhívta a figyelmet arra is, hogy este 11-ig mindenkinek haza kell érnie.

Két fontos hír mára

„Amellett, hogy ma elértük a 3,5 millió beoltottat, egy másik fontos dolog is történt: megnyílt az online foglalási rendszer két nap tesztelés után.

Az időpontfoglalót kifejezetten a kórházi oltópontokon történő oltásokhoz lehet használni, a kínai Sinopharm-vakcinákkal történik az oltás”

– jelentette be György István, a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára.

Közölte azt is, hogy az előttünk álló hétvégén mintegy 600 ezer Sinopharm-vakcina érkezik hazánkba, ezért arra biztatott mindenkit, hogy keressék fel az időpontfoglalót, amelynek használata igen egyszerű. Az időpontfoglalásról visszaigazolást és emlékeztetőt kap, aki jelentkezik, de fontos, hogy

mindenki csak egy foglalást tud leadni, és ezt követően már nem visszamondható az időpont

– hívta fel a figyelmet az oltási munkacsoport vezetője.

Hozzátette: érdemes arra is gondolni, hogy egy hónap leteltével esedékes a következő időpont az oltásra, ami ugyanazon a helyen történik, mint az első dózis beadása. Ha valaki jelentkezik, de nem tud elmenni, jogosult marad az oltásra, de egy másik időpontban. A Sinopharm másik felét, 300 ezer vakcinát a háziorvosok kapják meg. Ezért azt kérte, hogy akik foglaltak oltópontra, jelezzék a háziorvosnak, aki másnak tudja odaadni a vakcinát.

Olyat senki ne tegyen, hogy a háziorvosnál is fenntart egy időpontot, és jelentkezik egy másik időpontra, mert akkor megtörténhet az, hogy valakinek nem jut vakcina

– szögezte le György István. Szavai szerint az előttünk álló héten nagyot lépünk az átoltottságban, ami legyengíti a járványt, és visszahozza a régi életünket. Minél több embernek élnie kell az oltakozás lehetőségével, és mindenkinek mérlegelnie kell, megéri-e a halasztás kockázata, mivel az oltás életet ment – tette hozzá az államtitkár. 

Müller Cecília: Újabb lépés előre

Ismét előrébb léptünk egyet a járvány kezelésében, ami lehetővé teszi az óvatos nyitás folyamatát – fogalmazott az országos tiszti főorvos. Müller Cecília bejelentette, hogy a mai naptól tömeges oltást rendelt el azért, hogy minél többen tudják felvenni a védőoltást.

Beszélt arról is, hogy az érkező Sinopharm-vakcinamennyiséggel jelentősen növelhető a jelenleg 35 százalékos lakossági átoltottság.

Hangsúlyozta, hogy az Európai unióban csak Máltán és Magyarországon magasabb az átoltottsági szint 30 százaléknál, az uniós átlag pedig jelenleg 20 százalék.

Az aktív fertőzöttek számáról azt mondta, szépen csökken, de kiemelte, hogy a járványnak nincs vége, a vírus jelen van, a védelmi intézkedésekről nem szabad elfeledkezni. Leszögezte, hogy most a fogékonyak számának csökkentését tűzték ki célul a nagyszámú védőoltás beadásával, amire a napokban minden lehetőség megnyílik.

Az új fertőzöttekről azt mondta, a betegség súlyossága miatt jelenleg is több mint hétezren vannak kórházban, 844-en pedig lélegeztetőgépen. Megjegyezte, ez a szám is napról napra csökken, de gondoskodni kell róla, hogy ne legyen emelkedés az adatokban. Minden fennálló intézkedés továbbra is komolyan betartandó – emelte ki.

A halottak számáról azt mondta, még mindig magas, és ez a brit mutáns miatt van, ugyanis nem lehet tudni, hogy az kinél milyen lefolyást eredményez, ezért az egyetlen lehetőség a védőoltás felvétele.

Ha az első vagy a második védőoltás beadását követően megfertőződik valaki, az ellenanyag-termelés elindul, a szervezetben úgynevezett sejtes immunitás képződik, amely segíti a szervezet gyors reakcióját, amikor találkozik a vírussal – jelentette ki Müller Cecília.

Egyetlen oltással már adtunk esélyt magunknak arra, hogy enyhe legyen a betegség lefolyása – szögezte le a tiszti főorvos.

Mivel a tömeges oltást Sinopharmmal tervezik megoldani, beszélt egy kicsit a kínai vakcináról is, amely inaktivált vírust tartalmaz, és számos virológus állítja, nagyon sok antigént tartalmaz. Kiemelte, hogy az oltóanyagban minden benne van, amiből egy vírus áll, ezért hosszabb védelmet lehet várni a vakcinától, illetve védelmet nyújthat a mutánsok ellen is.

Megjegyezte, hogy az oltóanyag a 18 év feletti krónikus betegnek is adható, amennyiben nem áll fenn egyéb ellenjavallat.

Müller Cecília arra kért, hogy aki már megkapta az első oltását, ne jelentkezzen a tömeges oltakozásra, ugyanis nekik már van időpontjuk a második adag beadására is. Kérte a kettős foglalás elkerülését is.

A vakcina alkalmazási leirata nem biztosítja, hogy várandósok is felvegyék az oltást, ezért arra kérte a várandósokat, hogy ők most ne jelentkezzenek.

Szintén erre kérte mindazokat, akik jelenleg valamilyen aktív betegséggel küzdenek. Müller Cecília hangsúlyozta, hogy a járványvédelmi intézkedések lazítása ellenére is fontos az óvatosság és az egyéni védőintézkedések betartása. 

Végül megköszönte a rendőrök munkáját, ugyanis április 24-én tartják a rendőrök napját Magyarországon. Müller Cecília azt mondta, az elmúlt több mint egy év őket is új kihívások elé állította, a lakosság biztonságáért tett intézkedéseken nagyon sokat dolgoztak.

„Ők a bástyáink, és hálásak vagyunk azért az áldozatért, amit nap mint nap hoznak értünk és a magyar lakosság érdekében” – ֪fogalmazott. Az országos tiszti főorvos hálával és tisztelettel kívánt nekik jó egészséget.

Nyit az ország

Megvan a 3,5 millió beoltott, így a teraszok szombat reggeltől kinyithatnak – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában pénteken. Kiemelte: a jövő hét közepén, szerdán-csütörtökön meglehet a négymillió beoltott is, akkor megnyitják a szolgáltatások széles körét azok előtt, akiknek van védettségi igazolványuk. Megnyílhatnak a színházak, a mozik, a múzeumok, a könyvtárak, a tánc- és zeneművészeti események, a cirkusz, az edző- és fitnesztermek, a jégpályák, az állatkertek, a fürdők és uszodák, a játszóházak, a sportesemények, a kalandparkok, és kinyithatnak a szállodák, az éttermek belső helyiségei is – sorolta.

Hangsúlyozta: lépésről lépésre újraindítják az országot. 

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy a 16–18 év közöttiek beolthatók Pfizerrel, ezért ebből az oltóanyagból annyit különítenek el, amennyi nekik kell. Magyarország még nem vállalja a 12–16 év közöttiek oltását, ehhez további vizsgálatok kellenek – tette hozzá.

(Borítókép: Müller Cecília az operatív törzs tájékoztatóján 2021. április 23-án. Fotó: Médiaklikk / M1)