Orbán Viktor: Nyitnak a szolgáltatások, de csak védettségi igazolvánnyal

D MTI20210326004
2021.04.23. 07:40 Módosítva: 2021.04.23. 10:11

Nem kérdezte meg a WHO vezetőjét arról Orbán Viktor, hogy nem tartja-e korainak a szombati nyitást – árulta el a Kossuth rádióban pénteken a miniszterelnök azt követően, hogy a sikeres magyar oltási kampányról, az újraindításról, valamint Magyarország és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) közötti kapcsolatokról tárgyalt Hans Klugéval, a WHO európai regionális igazgatójával csütörtökön.

A nyitást nem a WHO véleményétől tettük függővé, hanem egy saját metódus szerint döntöttünk.

Orbánt inkább az érdekelte, hogy ha még egyszer lesz ilyen járvány, akkor felkészültebb lesz-e az emberiség, rendelkezik e bizonyos speciális jelzőrendszerekkel. 

Ismertette a beoltottak számát a stúdióban: 3 508 846 fő, ami azt jelenti, hogy a teraszok is kinyithatnak. 

Engem is vár egy korsó sör.

Mint mondta, a kijárási korlátozás szombaton 11 órakor kezdődik, hiszen az emberek jókedvükben nem fognak este 10-ig hazaérni. 

Beszámolt róla, hogy a kormány kidolgozta az újabb újraindítási lépést: szerdán-csütörtökön, 4 millió beoltottnál megnyitják a szolgáltatások széles körét azok számára, akiknek van védettségi igazolványuk. 

Ezek a szolgáltatások a következők:

 • színházak, táncos, zenés rendezvények
 • cirkuszok
 • mozik
 • edzőtermek
 • fitnesztermek
 • uszodák
 • közfürdők
 • jégpályák
 • vadasparkok,
 • állatkertek
 • kalandparkok,
 • vidámparkok
 • könyvtárak
 • játszóházak
 • múzeumok
 • sportesemények
 • szállodák éttermek belső részei

„Ez úgy hangzik, mint egy normális élet” – fogalmazott a kormányfő. 

Ismertette: ezeken felül a szállodák és az éttermek belső része is elérhetővé válik azok számára, akik védettségi igazolvánnyal rendelkeznek. 

A miniszterelnök szerint a felnőtt lakosság több mint fele védett már, de még mindig nincsenek elegen beoltva.

Aláhúzta: ha rendelkezésre áll majd több vakcina, akkor – ahogy fogalmazott – a világban élő magyarok lesznek a soron következők. 

A miniszterelnök bejelentése szerint a Pfizer-vakcinát a 16–18 év közöttiek is megkaphatják, de a részleteket csak később hozzák nyilvánosságra.

Szó volt a kormány rendkívüli felhatalmazásáról is a műsorban, ezzel kapcsolatban Orbán Viktor elmondta, hogy a véghatáridő a szeptemberi parlamenti ülésszak kezdete utáni 15. nap, de akár előbb is visszaadhatja e jogosítványát a kormányzat.

A halottak számából nem kell politikai vitát csinálni – fogalmazott a miniszterelnök, és hozzátette, több méltósággal is lehetne ezeket a politikai vitákat kezelni. Kiemelte, az emberek meghalnak, és együtt kell érezni a hozzátartozókkal. Orbán Viktor úgy látja, hogy épp elég baj, ha egy ember is meghal. Beszélt arról is, hogy

Magyarország egy tartható pozícióban van a halálozások tekintetében,

és kitért arra is, hogy nem tesznek különbséget abban, hogy valaki Covidban vagy Coviddal halt meg. Ez azt jelenti, hogy ez nem jelenik meg a magyarországi statisztikákban, viszont az európaiakban igen.

Magyarország a középmezőnyben van – jelentette ki a rádióban, ahol a gazdaságot érintő kérdések is szóba kerültek. A miniszterelnök az idei és a jövő évi büdzsét is szóba hozta. Mint mondta, nem tudja megígérni, hogy nem hajt végre a kormányzat néhány módosítást, hiszen a lehetőség erre megvan. 

Az idei évre most beadott módosító javaslat a gazdaság újraindítását tartalmazza, a jövő évi pedig hasonló célokat fogalmaz meg.

„Az utcai harcosok antikommunista világából érkezem, a nyolcvanas években még elnyomó szervezetként tekintettem rá. Ma már úgy, mint ahogy a szó is írja, ők a rend őrei” – erről már a közelgő Szent György-nap miatt beszélt a kormányfő. Műsorvezetői kérdésre azt felelte, egy demokráciában ez így van rendben. Szerinte az orvosok és az ápolók mellett a rendőrök munkája is kiemelten fontos ebben az időszakban, ezért nekik is köszönettel tartozunk. 

Meglett a 3,5 millió

Azt a közösségi oldalán jelentette be pénteken a kormányfő, hogy elértük a 3,5 millió beoltottat, ezért szombaton nyitnak a teraszok, újraindulnak a szolgáltatások, tovább lehetnek nyitva a boltok, és a videó tanúsága szerint újraindítják az iskolákat is. A videó publikálása előtt egyébként az operatív törzs ülésén kezdte a napot Orbán Viktor. A miniszterelnök erről több fotót is kitett a közösségi oldalára, az egyiken például Pintér Sándor belügyminiszterrel szerepel.

Szinte az összes oldalról megvilágította már az Index az elmúlt időszakban, hogy mi fog történni akkor, ha elérjük a 3,5 millió oltást. A nyitási láz közepette volt szó már itt a kormány kísérleti rendszeréről, a korán kelőknek azt fejtegettük, hogy vajon igaza lesz-e a miniszterelnöknek a nyitás időpontjáról, sőt feltettünk egy igazán érdekes kérdést a hazai foci-Eb-ről, meg úgy a sporteseményekről általában, amit csütörtökön Szentkirályi Alexandra közreműködésével Gulyás Gergely a Kormányinfón válaszolt meg.

(Borítókép: Orbán Viktor interjút ad a Jó reggelt, Magyarország! című műsorban Nagy Katalin műsorvezetőnek a Kossuth rádió stúdiójában 2021. március 26-án. Fotó:  MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda / Fischer Zoltán) • Hírek
 • Megtakarítás