Karácsony Gergely: Magyarország elárulása a kormány helyreállítási terve

2021.04.25. 16:07

A kormány eddig megismert helyreállítási terve a betonról és nem az emberekről, a kevesekről és nem a többségről, az oligarchák gazdagodásáról és nem a megélhetési problémák kezeléséről szól – írja közösségi oldalán Karácsony Gergely. A főpolgármester úgy látja, Orbán Viktor szerint nincs mit megbeszélni a helyreállítási tervről.

Közben Gulyás miniszter minapi nyilatkozata olvasható úgy is: a kormány kész lemondani ennek a 6000 milliárdnak a nagyobbik részéről, csak a vissza nem térítendő támogatásra nyújtana be tervet, vagyis több mint 3300 milliárd forinttól megfosztaná az országot.

Szerinte „az a helyreállítási terv, amit az Orbán-kormány eddig bemutatott, megint a kiváltságos kevesek 1 százalékának gazdagodását szolgálja a 99 százalék támogatása helyett”. A tervet a főpolgármester „kontármunkaként” jellemezte, az pedig, ahogy az államadósságra hivatkozva 3300 milliárd forinttól fosztaná meg a magyarokat, egyenesen „közbotrány” és „a pofátlanság csúcsa”.

A főpolgármester szerint a kormány ezermilliárdos adóssággal szolgáltatja ki az országot Kínának a Belgrád–Budapest-vasútvonal és a Fudan Egyetem miatt, 3600 milliárdos hitelt vesz fel az oroszoktól a Paks 2 miatt, és több száz milliárd forintnyi közpénzt „tüntet el klienseinek” magánalapítványaiban.

Ez így együtt nem más, mint Magyarország elárulása, a válság miatt bajba jutott emberek és vállalkozások cserbenhagyása. És ez így nem maradhat

– közölte Karácsony Gergely. Hozzátette:

Tudjuk, kik járnának ezzel igazán jól, hiszen a magyar építőipar jelentős részét már régen zsebre vágta a Fidesz oligarcháinak világa.

Szerinte a pénz nagy részét arra fordítanák, hogy az egyetemek autonómiáját csorbítsák a modellváltással, miközben hiányoznak abból a „korrupcióellenes garanciák”. Ezek nélkül az uniós felhasználásokat „elherdálja” a kormány éppúgy, mint korábban, ami miatt az „Európai Csalás Elleni Hivatal szégyenlistájának élére juttatták Magyarországot” – írja a főpolgármester.

Szerinte a tervben nem kap elég szerepet a klímaváltozás és az éghajlati válság elleni küzdelem sem. Nehezményezte, hogy a kormány „a Magyar Önkormányzatok Szövetségének javaslatait is kitörölte a magyar országprogramból”.

Mint írta, Magyarországon az európai segítségből a következő területeket lehetne fejleszteni:

  • a minimálbér emelése,
  • a lakhatási költségek csökkentése,
  • bértámogatás és szociális segítségnyújtás,
  • munkahelyvédelmi programok finanszírozása,
  • képzések támogatása,
  • kedvezmények nyújtása a vállalkozásoknak.

Karácsony Gergely hangsúlyozta: a budapesti városvezetés és a Magyar Önkormányzatok Szövetsége kész megküzdeni, hogy az 1 százalék helyett a 99 százalék kapja az európai segítséget. Kész megküzdeni azért, hogy a kormány ne hagyjon veszni egyetlen forintot sem, ami a magyaroknak jár az Európai Uniótól. Szerinte van mit megbeszélni, és 

ha a kormány a miniszterelnök megszólalásából áradó kivagyi, pökhendi hozzáállást választja, akkor a rendelkezésünkre álló minden jogi lehetőséget felhasználunk annak érdekében, hogy a kormány ne herdálhassa újra el a magyar embereknek járó európai pénzügyi segítséget

– zárta bejegyzését a főpolgármester.