Zacher Gábor a terasznyitásról: Mi ott leszünk a betegágy mellett

DEBRE20131129001
2021.04.25. 19:31
Az utcákat, kerthelyiségeket, teraszokat ellepték a tömegek, miután április 24-én újra megnyithattak szabadtéren a vendéglátóhelyek. Zacher Gábor óriási felelőtlenségnek tartja, amit látni lehetett. A hatvani kórház főorvosa az Indexnek azt mondta: a féktelen bulizás hatásait két hét múlva fogja megérezni az egészségügy.

„A terasznyitás utáni rajzásra annyit tudok mondani: mi, egészségügyi dolgozók ott leszünk a betegágy mellett, beadjuk a megfelelő gyógyszereket, mindent megteszünk majd az emberek életéért” – mondta az Indexnek Zacher Gábor, a hatvani kórház főorvosa. A toxikológust azt követően kerestük, hogy április 24-én megnyitottak a teraszok és kerthelyiségek.

Az első félszabad estén bulinegyeddé változott a főváros, a bezártságból hirtelen szabadulva tömegek lepték el a vendéglátóhelyek kiülős részeit, mintha egy fesztivál lett volna Budapesten. Zacher Gábor nem fesztiválnak nevezné a képeken látottakat, hanem rajzásnak. 

Hirtelen kigyulladt a három zöld lámpa, mint a Formula–1-ben, az emberek pedig arra mentek, amerre láttak. Elhiszem, hogy már mindenkinek a töke tele van a bezártsággal, de el kell fogadnunk, hogy a vágyaink és a járványhelyzet még mindig nem párhuzamosak. Nagyon nagy fokú felelőtlenségre, hihetetlen fegyelmezetlenségre vall, amit szombaton és vasárnap láthattunk. És ennek nem holnap, holnapután lesz meg a böjtje, hanem egy-két hét múlva érzi meg az egészségügy. Remélem, tévedek. Remélem, nem lesz igazam

– fogalmazott Zacher Gábor lapunknak.

Nem elég az első oltás

A főorvos szerint mindenki elfelejti, hogy egy oltás után még senki sem védett. Sőt, a megfelelő védettséget a második oltás utáni 14. naptól érjük el.

Kezelünk olyan betegeket, akik a második oltásuk után kerültek kórházba. Tény, hogy lélegeztetőgépre nem kerültek, tehát valóban nem olyan súlyos a betegség lefolyása. Azonban a fertőzést az első és a második oltás után is el lehet kapni, át lehet adni. És itt újra visszakanyarodok a terasznyitáshoz: a pincérek fiatalok, sokan még az első oltásukat sem kapták meg. Hiába van rajtuk maszk, elkaphatják a fertőzést a vendégtől. Nem szeretnék pesszimista lenni, én is nagyon örülnék, ha visszakapnánk az életünket, de nem győzöm hangsúlyozni: ehhez még mindig fegyelmezettségre van szükség

– húzta alá a főorvos, aki arra is kitért, hogy az újranyitási lázban a sétálók is megfeledkeztek a maszkviselésről. Mint mondta, így elsősorban nem köhögéssel, cseppfertőzéssel adunk utat a vírus terjedésének, hanem a levegőben található, mikroszkopikus méretű részecskékbe kapaszkodva, úgymond „szörföl” a vírus. Így nemhogy a tőlünk 80 méterre sétálgatót, hanem az akár 200 méterre lévő személyt is megfertőzhetjük. 

Millió ember maszk nélkül az utcákon, parkokban, tereken. Miért? Miért nem tudjuk megérteni, hogy ennek milyen következményei vannak? Nem szabad abból kiindulni, hogy ma már nem háromszázan, hanem kétszázan haltak meg. Ez az adat nem »aktuális«, hiszen sajnos az elhunytak legtöbb esetben az egy-két hete vagy több ideje kórházban lévő betegek. Való igaz, hogy kevesebb a beteg, azt is el kell mondanom, hogy láthatóan javul a helyzet. Azonban ahhoz, hogy ez így maradjon, továbbra is vigyáznunk kell. Olyan nagy kérés ez?

– mondta Zacher Gábor.

Következő kihívás: poszt-Covid

Ahogyan arról az Index már beszámolt, a Covid–19 után sok beteg az első, akut szakaszból történt gyógyulás után sem érzi magát teljesen tünetmentesnek, nem tér vissza a fertőzés előtti állapotba. Bár a kezdeti és az akut Covidra jellemző tüneteik – vagyis a láz, köhögés, légszomj, izomfájdalmak, szaglás és ízérzés elvesztése – elmúltak ugyan, mégsem érzik úgy magukat, mint a fertőzés előtt. A „gyógyultak” többek között a következő panaszokról számolnak be: állandó és/vagy nagymértékű fáradtság, ízületi fájdalmak, mellkasi fájdalom, fejfájás, hevesszívdobogás-érzés, memória- és figyelemzavar, alvászavar, bőrkiütés, hajhullás. A toxikológus szerint hiába jó hír, hogy kevesebb a beteg, amikor egyre többen fordulnak orvoshoz poszt-Covid-tünetekkel:

Azt hiszem, ez lesz a következő óriási feladat. Egyre többen kérnek segítséget olyan tünetek miatt, mint a látászavar, bőrelváltozás, pszichés problémák – és most csak a három legjellemzőbbet említettem. Óriási teher lesz, hogy »vissza tudok-e menni a munkába?«, »ugyanúgy teljesítek-e?«, »mennyire változott meg a fizikai állapotom, életem?«, és sorolhatnám. Ezzel újra visszakanyarodnék a mostani rajzáshoz: legyünk türelmesek, kérjük az oltást, várjuk meg a védettséget, ne legyen szükség gépi lélegeztetésre, kórházi kezelésre, poszt-Covid-ambulanciára. Ez mindenkinek a saját felelőssége.

Két-három hét jut a teraszozásból?

Ahogy az Index is megírta, Orbán Viktor miniszterelnök pénteken jelentette be, hogy a beoltottak száma elérte a három és fél milliót, így a vendéglátóhelyek szombattól ismét megnyithatták a kerthelyiségeiket és a teraszaikat. A kormányfő azt is elmondta, hogy a kijárási korlátozás kezdetét 23 órára módosították április 24-től, hiszen jókedvében nem biztos, hogy mindenkinek sikerül este 10-re hazaérnie. A részleges nyitásról még aznap megjelent Pintér Sándor belügyminiszter határozata, szombaton pedig elérkezett a pillanat: ismét megteltek élettel a főváros utcái, az éttermek és a kávézók pedig újra nagyüzemre kapcsolhattak.

Hlatky-Schlichter Hubert, a budapesti Erzsébet híd pesti lábánál lévő KIOSK tulajdonosa a terasznyitás után az Indexnek kijelentette:

Csak két-három hétig leszünk nyitva, ha mindenki ilyen felelőtlenül viselkedik.

Az étterem tulajdonosa szerint abból semmi jó nem lesz, ahogy egymás nyakán-hátán mászva hömpölygött a tömeg a belvárosban, és abból sem, ha ezután mindenhol utcabálokat fognak tartani.

(Borítókép: Zacher Gábor 2013. november 29-én. Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI)  • Hírek
  • Megtakarítás