Ficsúrozással vágott vissza a prolizásra Jakab Péter

2021.04.26. 17:26
Egymást hibáztatták napirend előtt a kormánypárti és az ellenzéki politikusok a parlamentben. Előbbiek szerint az ellenzékiek nem vették ki a részüket a járványkezelésből, utóbbiak azonban úgy látják, hogy a kormány mindent elrontott, és csak magával foglalkozik.

„Szedje össze magát, és kezdje újra”

 – intette rendre Kövér László házelnök Jakab Pétert a parlamentben. A Jobbik frakcióvezetőjének majdnem sikerült elérnie, hogy még a napirend előtti felszólalása elején elnémítsák.

Jakab Péter azzal kezdte hétfői felszólalását, hogy van valami, ami mellett nem tud elmenni szó nélkül, egy „amolyan becsületbeli ügy”, majd úgy fogalmazott:

„Van Önöknél egy hosszú hajú ficsúr, úgy hívják, hogy Deutsch Tamás.”

Kövér László azonnal átvette a szót, és arra kérte a jobbikos politikust, hogy mérsékelje magát, ne sértegessen másokat, főként olyanokat ne, akiknek nem áll módjukban válaszolni. Azt is megjegyezte, hogy elege van már Jakab Péter modortalanságaiból.

A Jobbik frakcióvezetője ezután – Deutsch Tamásnál maradva – tovább folytatta, és azt mondta róla: „életében, ha pár napot dolgozott a parlament falain kívül, akkor lehet, hogy sokat mondok”.

Mint kiderült, Jakab Péter azt kifogásolta, hogy szerinte Deutsch Tamás korábban mindenkit „lepanelprolizott”, aki nem olyan nagy lábon él, mint a kormánypárti politikusok, hanem egyszerűen, hétköznapi módon.

A mi szavazóinknak a jelentős hányada – bizony – egyszerű módon él. Hétköznapi módon, többnyire hónapról hónapra. És nem azért, mert nem dolgoznak tisztességesen, hanem pont azért, mert tisztességesen dolgoznak

– fogalmazott Jakab Péter.

Azt is hozzátette, hogy az ő szavazóik százszor, ezerszer különb emberek, mint a fideszes politikusok.

„Van bőr a képükön ezeket az embereket leprolizni, megalázni, csak azért, mert tisztességesen dolgoznak?” – tette fel a kérdést Jakab Péter, aki szerint leprolizzák a kórházi dolgozókat, a tanárokat, és azokat is, akik elveszítették az állásukat, mert nem segített nekik a kormány.

Orbán Balázs, a Miniszterelnökség államtitkára kifejtette, hogy a kormány célja a szegénység felszámolása, ebből pedig a munka jelenti a kivezető utat, és egyre több ember él Magyarországon segély helyett munkából.

Azt gondoljuk, hogy ez a helyes irány, szemben a baloldallal, ami ezzel ellentétes politikát folytat

– jelentette ki.

Az államtitkár arról is beszélt, hogy a koronavírus-járvány közepén vagyunk, és ennek van egy életvédelemmel összefüggő dimenziója, de van egy gazdaság- és munkahelyvédelmi dimenziója is. Elmondta: a kormány a legkiszolgáltatottabbakat igyekszik védeni a komplex gazdaságélénkítő, illetve munkahelyeket védő/teremtő program szakpolitikai kezdeményezéseivel.

Orbán Balázs arra hívta fel a figyelmet: ezek egyikét sem támogatta az ellenzék, és amikor dönteni kellett, hogy támogatja-e a szükséges intézkedéseket, szintén nem tette. Ellene ment az eszközbeszerzéseknek, továbbá a védekezésben részt vevőket és az oltási programot is támadta, valamint a keleti vakcinák ellen hergelte az embereket.

Napirend előtt szólalt fel még:

  • Szabó Tímea, a Párbeszéd frakcióvezetője, aki emlékeztetett rá, hogy több mint 26 ezren hunytak már el koronavírusban Magyarországon, és szerinte más országokban azért jobbak az adatok, mert az ottani kormányok „nem milliárdok ellopásával” voltak elfoglalva.
  • Csárdi Antal, az LMP országgyűlési képviselője, aki aggodalmának adott hangot, hogy a kormány hogyan költené el az 5800 milliárd forintos uniós helyreállítási alapot. Az egészségügyi fejlesztéseket elismerte, de azt szomorúnak nevezte, hogy ehhez egy világjárvány kellett.
  • Arató Gergely, a DK országgyűlési képviselője, aki arra hívta fel a figyelmet, hogy a lakosság arányában Magyarország vesztette el a legtöbb embert, majd azt is a kormány fejére olvasta, hogy telefonos kampányban „hazudják azt, hogy az ellenzék oltásellenes”.
  • Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője, aki szerint a kormány elrontotta a védekezést. Arról is beszélt, megérti a vendéglátósok megkönnyebbülését a teraszok megnyitása miatt, de csak remélni tudja, hogy nem válnak valóra az orvosok aggodalmai.
  • Nacsa Lőrinc, a KDNP országgyűlési képviselője, aki hangsúlyozta: fontos, hogy a járvány idején határozott és cselekvőképes kormány álljon az ország élén. A kormánypárt politikus szerint belegondolni is szörnyű abba, hogy mit lett volna, ha egy „egy kamuvideós, kamustatisztikus, álhírgyártó, a hatóságokat és a szakembereket támadó és oltásellenes szivárványkoalíció vezette volna az egészségügyi és gazdasági védekezést, akik az önkormányzatokban is egyfolytában veszekednek és egyet nem értésben próbálnak evickélni”.
  • Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője, aki arról beszélt, hogy a baloldal az egész járvány elleni védekezés alatt a támadási felületet kereste, nem vette ki a részét a járvány elleni védekezésből, politikai haszonszerzésből elbizonytalanította az embereket.