Botond, Mózes
11 °C
21 °C

Müller Cecília elmondta, milyen lesz az új magyar vakcina

sscrnli 2021- 04- 26- 11-50-07.png
2021.04.26. 11:58 Módosítva: 2021.04.26. 12:08

Tetemes mennyiségű oltóanyag érkezett az országba: szombaton 600 ezer kínai Sinopharm-vakcina jött, amelyeket a megfelelő ellenőrzés után, még vasárnap tovább is szállítottak az oltópontokra, háziorvosokhoz – közölte Müller Cecília országos tiszti főorvos az operatív törzs hétfői tájékoztatóján.

A tiszti főorvos felidézte, hogy a kínai vakcina elölt vírust tartalmaz, és várhatóan a különböző variánsokkal szemben is hatásos lesz. 

Nem véletlen, hogy a magyar vakcina is teljes inaktivált, elölt vírust tartalmaz majd – ezt a technológiát alkalmazzuk mi is

– mutatott rá Müller Cecília. A tiszti főorvos elmondta, hogy az online oltási időpontfoglalást mindenki kedvezően fogadta, mert nem kell már várni a háziorvos telefonhívására. Emlékeztetett, hogy minden regisztrált jelentkezhet közvetlenül az oltásra a tajszám és a születési dátum magadásával az eeszt.gov.hu oldalon.

Müller Cecília ismertette, hogy hétfőre 1936 új fertőzöttet regisztráltak, meghalt 176 beteg. Mint mondta, a járványnak még nincs vége, a halottak között sajnos ismét több fiatal van. A tiszti főorvos mindenkit arra kért, hogy vegye fel az oltást.

Sajnos a járvány és a kórokozók nem ismernek határokat, már Európában is azonosították az indiai variánst. Ezzel szemben a virológus szakemberek szerint jó hír, hogy az általunk használt öt oltóanyag védelmet nyújt. Természetesen ezt is az idő mondja meg 

– tette hozzá a tiszti főorvos. Müller Cecília a szombati terasznyitásról azt mondta:

Örülünk a felszabadult baráti találkozásoknak, de továbbra is felelősséggel tartozunk egymás iránt, ezért a közterületen maszkot kell viselni és a szabályokat mindig be kell tartani.

A tiszti főorvos ismertette, hogy a szennyvízben mért koronavírus-koncentráció a legtöbb városban csökken, egyedül Debrecenben stagnál az örökítőanyag mennyisége.

Kiss Róbert, az ügyeleti központ vezetőhelyettese emlékeztetett: a hétvégi terasznyitáskor tömegesen jelentek meg a szórakozni, illetve kikapcsolódni vágyók. A rendőrség tapasztalatai szerint mindenki betartotta a szabályokat a hétvégén, kirívó szabályszegésről nem számolt be az alezredes.

A szabályokat megszegőkkel szemben elsősorban figyelmeztetést alkalmaztak a rendőrök.

Továbbra is fontosnak tartjuk a védelmi intézkedések betartását

– jelentette ki Kiss Róbert. Arról is tájékoztatott, hogy egy vendéglátóhelyet sem zártak be a hétvégén, azonban

MASZKVISELÉSI KÖTELEZETTSÉG MEGSZEGÉSE MIATT 2137 ESETBEN INTÉZKEDTEK A RENDŐRÖK. 

Közterületi maszkviselési hiányosságai miatt 2134 esetben léptek fel. Üzletekben három esetben nem viseltek maszkot. Tömegközlekedési eszközön 34 emberrel szemben kellett intézkedni – tette hozzá az alezredes.

Mint megírtuk, Orbán Viktor miniszterelnök pénteken bejelentette, hogy a beoltottak száma elérte a három és fél milliót, így a vendéglátóhelyek szombattól ismét megnyithattak. A kormányfő azt is hozzátette, hogy a kijárási korlátozás kezdetét 23 órára módosítják, hiszen jókedvében nem biztos, hogy mindenkinek sikerül majd este tízre hazaérnie.

Amint meglesz a négymillió beoltott, újabb enyhítések jöhetnek – közölte Gáll Kristóf. Az erről szóló rendelet ma megjelent a Magyar Közlönyben. Az új intézkedések jelentős része védettségi igazolványhoz kötött. Az elrendelt új szabályok a következők:

  • A kijárási tilalom kezdete este 11 óráról éjfélre módosul.
  • Az üzletekben este 11 óráig lehet vásárolni.
  • A védetteknek (akik védettségi igazolvánnyal rendelkeznek) este 11 óráig megnyílnak a vendéglátóhelyek belső terei is. A szülők és családtagok a gyermekeket is magukkal vihetik.
  • A védettek szállodákba is mehetnek, és a gyermekeket is magukkal vihetik.
  • A 2020 novemberében bezárt szabadidős létesítményeket védettségi igazolvánnyal újra lehet látogatni. Ezek közé tartoznak például az állatkertek, a vadasparkok, a múzeumok, a színházak, a mozik és a könyvtárak is.
  • Edzőterembe, uszodába, jégpályára ezentúl csak a védettek, valamint a versenyszerűen sportoló 18 év alattiak mehetnek.
  • A védettek és felügyeletük alatt álló kiskorúak este 11 óráig a sportrendezvényeket is látogathatják.
  • A védetteknek és a felügyeletük alatt álló kiskorúaknak nem kell maszkot viselniük a sport- és kulturális rendezvényeken. 
  • A koronavírus elleni védettség igazolása a védettségi igazolvány bemutatásával történik, a védettség tényének ellenőrzése pedig a helyiség üzemeltetőjének, a szolgáltatónak a feladata. Amennyiben ennek nem tesz eleget, a bírság 100 ezer forinttól egymillió forintig terjedhet, vagy akár egyéves bezárást is elrendelhetnek.

A közterületen, a tömegközlekedési eszközökön, boltokban – azokon a helyeken, ahol nem csak beoltott vagy a fertőzésen átesett személyek tartózkodhatnak – továbbra is kötelező a maszkhasználat, továbbá kerülendő a csoportosulás és a gyülekezés. Ez a még be nem oltott állampolgárok védelmét szolgálja.

(Borítókép: Müller Cecília az operatív törzs tájékoztatóján 2021. április 26-án. Fotó: M1 / Médiaklikk)