Miért nem kötelező a maszkviselés az iskolákban?

DROTI20201002002
2021.04.26. 15:31
Április 19-én szigorú szabályok mellett újra kinyitottak az iskolák az alsó tagozatosok számára. Bár az intézkedési terv szerint a maszk nem kötelező, mégis egyre több szülő kéri a viselését gyermekétől. Egyes vélemények szerint ez azonban jelentősen rontja a diákok teljesítményét, így most tulajdonképpen arról kell dönteni, hogy mi a kisebbik rossz.

Hazánkban hatéves kor felett minden közterületen és zárt térben kötelező a maszkviselés. Ezalól kizárólag az iskola jelent kivételt, ahol a kisdiákok szabadon dönthetnek a száj és az orr eltakarásáról, 

az intézkedési terv megfogalmazása szerint ugyanis a maszkviselés csak felső tagozatban rendelhető el, alsóban nem.

 Az Emberi Erőforrások Minisztériuma kérdésünkre ugyanakkor elmondta: az intézmények saját hatáskörben, házirendjükben dönthetnek újabb szabályok előírásáról, amennyiben az a szülők beleegyezésével történik.

A Nemzeti Pedagógus Kar elnöke szerint ez az a kiskapu, amire most törekednie kell az intézményeknek.

– Ahol a nagy létszámból vagy a kicsi tanteremből kifolyólag nem tartható a másfél méteres távolság, ott érdemes a szabályokon adott esetben szigorítani – jelentette ki az Indexnek Horváth Péter. Kiemelte: közös megoldás, minél kevesebb konfliktussal, ezt kell most szem előtt tartani.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) már a jelenléti oktatás megkezdése előtt állást foglalt a kérdésben, véleményük szerint a családok biztonságához elengedhetetlen a szigorú maszkviselés.

„Az az érv, miszerint a tanulóknak ez nem jó érzés, sajnos egy világjárvány idején abszolút nem releváns. Annak idején, amikor nagyszüleink átélték a háborút, nem volt kérdés, hogy bombázás idején a kisebbeket is leviszik a pincébe, még akkor is, ha félnek a sötétben.

Azok a szülők, akik ezt felismerték, a napokban azt kérték gyermekeiktől, vegyék fel a maszkot, még akkor is, ha egy picit kellemetlen”

– mondta lapunknak Komjáthy Anna, akinek a Svájcban élő kisiskolás unokái is kötelező jelleggel maszkot viselnek a tanítási órákon. „Semmilyen hátrányt nem szenvedtek” – tette hozzá a PDSZ országos választmányának megbízott elnöke. 

A maszkviselés ugyanakkor egészen biztosan nem könnyíti meg a diákok és a pedagógusok közti kommunikációt, sőt a gyerekorvos úgy véli, hogy a kicsik koncentrációs képességét is jelentősen csökkenti a megszokottól eltérő légzés.

„A kisdiákok számára extrán zavaró lehet a száj és az orr eltakarása, feszültek, figyelmetlenek lehetnek tőle. Emiatt szerintem elég csak a szünetekre felvenni, hisz ott szaladgálás közben sokkal kevésbé figyelnek oda a védőtávolság betartására. Ennek persze előfeltétele, hogy csak egészséges gyermek menjen közösségbe” – hívta fel a figyelmet dr. Bense Tamás.

(Borítókép: Osztályfőnöki óra a békéscsabai Szlovák Gimnázium Általános Iskola Óvoda és Kollégium ötödik osztályában 2020. október 2-án. Fotó: Rosta Tibor / MTI)