Müller Cecília: A harmadik hullám leszálló ágában vagyunk

Képernyőfotó 2021-04-27 - 11.55.47 1.png
2021.04.27. 12:47

Európában a harmadik hullám leszálló szakaszában vagyunk, köszönhetően az oltásoknak, és annak, hogy az emberek betartják a higiéniás szabályokat – mondta Müller Cecíliai az operatív törzs keddi sajtótájékoztatóján. Az országos tiszti főorvos kiemelte: a héten a regisztráltak előtt minden lehetőség adott, hogy időpontot foglaljanak, és beoltassák magukat.

Kitért arra is, hogy az oltást követően nem alakul ki még egyből a megfelelő védettség, mert bizonyos időnek el kell telni, hogy ez megtörténjen. De minél előbb oltakozik valaki, annál hamarabb védetté válik – vonta le a konzekvenciát Müller Cecília. A teljes védelmet a második vakcina felvétele biztosítja, nem szabad elhanyagolni, ezért mindenkit arra kért, jelenjen meg a második dózis beadásán.

Emlékeztetett, hogy ma 480 ezer adag Szputnyik V vakcina érkezett, ebből 200 ezer első, 280 ezer második komponensű vakcina. Jött még 355 ezer adag Pfizer-vakcina, illetve 19 ezer adag AstraZeneca-vakcina, utóbbiból „tetemes”, mintegy 324 ezer adag várható még a héten.

Ha valakinek nem érkezett meg a védettségi igazolványa, az Ügyfélkapun keresztül tudja jelenti a hibát. A KORONAVÍRUS ELLENI VÉDETTSÉGI IGAZOLVÁNNYAL KAPCSOLATOS ÜGYBEJELENTÉS űrlapot kell keresni, ezt kitöltve lehet jelezni a problémát. Amúgy ugyanez a kormányablakoknál intézhető, ehhez viszont időpontot kell foglalni. A problémabejelentés menetéről az Index itt írt részletesen.

A magyar lakosság köréből a megkérdezettek 62 százaléka oltáspárti, és már csak 19 százaléka oltásellenes – nyugtázta örömmel a tiszti főorvos a KSH adataira hivatkozva. Változatlanul érvényes az, hogy mindegyik Magyarországon alkalmazott vakcina hatásos és biztonságos, nincs idő arra, hogy várakozzunk – hangsúlyozta. 

A 16. héten közel 10 ezerrel kevesebb fertőzést regisztráltak, mint a 15. héten, változatlanul 44 év az átlagéletkor, a nemek szerinti megoszlás nem változott – jelentette ki Müller Cecília, hozzátéve, hogy a pozitív személyek

  • 23 százaléka a 40–49 éves,
  • 17 százaléka 50–59 éves,
  • 16 százaléka 30–39 éves korosztályba, míg
  • a 20–29 éves és a 60–69 éves korcsoportba alig több mint 12-12 százalék tartozik.

A területi érintettség változatlan országos szinten: továbbra is jelen van a vírus majdnem minden településen: a települések 99 százaléka érintett. Mintegy 13 százalékot tesz ki a főváros, 12 százalékkal Pest megye, 7 százalékkal Borsod-Abaúj-Zemplén megye érintett. A legnagyobb arányban Vas megyében, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében és Komárom-Esztergom megyében csökkent a pozitív személyek száma.

Kérdésre elmondta, hogy Magyarországon nem volt még olyan, hogy valaki második oltásként másfélét kapott volna, mint amilyet először beadtak neki. 

A kevert vakcinák kísérleti fázisban vannak, csak engedélyezés után oltatnak így itthon

 – húzta alá. Áprilisban egyébként két olyan esetről is lehetett tudni, amikor tévedésből másodjára nem ugyanazt a fajta a vakcinát adták be.

Müller Cecília leszögezte azt is, hogy az oltottak egészen biztosan nem fertőznek ugyanúgy, mint a nem oltottak, mint mondta, nagyon csekély annak az esélye, hogy tünetmentes oltott, védett személy terjessze a vírust, és ezt sok gyártó le is írta már.

A koronavírus indiai variánsát még nem mutatták ki Magyarországon

– zárta az országos tiszti főorvos mondandóját.

(Borítókép: Müller Cecília az operatív törzs tájékoztatóján 2021. április 27-én. Fotó: Médiaklikk / M1)