Szijjártó Péter: Még nem is fontolgatjuk a határzár feloldását

2021.04.27. 21:48 Módosítva: 2021.04.27. 21:48

A kormány még megfontolás szintjén sem gondolkodik a határzár feloldásán vagy az utazásokra vonatkozó szabályok módosításán – mondta ma Szijjártó Péter az ATV-nek a svéd külügyminiszterrel tartott sajtótájékoztatón. A csatorna arról is érdeklődött, hogy a határzár feloldását a kormány egy bizonyos beoltottsági határhoz, vagy esetleg az uniós zöld vakcinaútlevél júniusra tervezett bevezetéséhez köti-e.

Szijjártó Péter leszögezte: az oltóanyag elérhetőségén biztosan nem múlik majd a négymilliomodik oltás beadása, továbbá azt is, hogy ennek elérése után újabb könnyítéseket tervez a kabinet. De a határzár lazítása vagy feloldása biztosan nincs ezek között. Úgy fogalmazott:

Ez, azt hiszem, hogy még egy kicsit odébb van, de reméljük, elérjük azt is.

A miniszter szerint a környező országok oltási kampányaitól is függ, mikor lehet vége az utazási korlátozásoknak vagy akár a beutazási karanténszabályok enyhítésének. Jelenleg ugyanis a védettség, illetőleg az, hogy valaki már megkapta a védettségi igazolást, egyelőre senkit sem mentesít határátlépéskor a karanténszabályok alól.