Gőzerővel készül a Hajógyári-sziget megnyitására Demeter Szilárd

2021.04.28. 08:21

Már készülnek annak a könnyűzenei központnak a tervei, amelyet a Hajógyári-szigeten terveznek létrehozni a következő években. 

A projekt keretében először a szigeten lévő ingatlancsoport műszaki felmérését készítik el, valamint egy mestertervet készítenek arra vonatkozóan, hogy mit lehetne létrehozni a szigeten – közölte Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) igazgatója, könnyűzenéért felelős miniszteri biztos a Népszavával.

Hozzátette: a céljuk az, hogy minél előbb megnyissák a Hajógyári-sziget hozzájuk tartozó részét a látogatók előtt. Nyáron például már egy építésztábort, a HelloWood-ot is megtartják a szigeten, és elképzelhető, hogy az ezen résztvevő építészeket is bevonják majd a tervezésbe. „Szeretnénk, ha a fiataloknak szóló társművészeti és popkulturális központot fiatalok terveznék” – mondta a miniszteri biztos. 

A beruházás 23 milliárd forintból valósul meg, emellett a kormány még azzal is segíti azt, hogy idén márciusban egy rendelettel a PIM-nek adta át az óbudai Zichy-kastélyt és a Hajógyári-sziget több mint 30 hektáros déli részét, benne a Hadrianus-palotával és egyéb műemlékekkel, valamint a 2000-es években nagy népszerűségnek örvendő szórakozóhelyekkel.

A fejlesztés célja az, hogy egy új központ jöjjön létre hazai könnyűzene számára.

Azt viszont még nem tudni, hogy mi lesz azzal a gáttal, amelyet a kormány a szigeten tervezett megépíteni, majd a lakossági tiltakozás nyomán elállt a megvalósítástól. Demeter Szilárd azt mondta, hogy ebbe a politikai vitába ők nem is szeretnének beleszállni. 

Túl jó ez a helyszín és a vízió ahhoz, hogy percemberek szájkaratéinak függvényévé tegyük. Mert azt már látjuk, hogy ez egy kormányzati ciklusokon átívelő fejlesztés lehet

– fogalmazott. Közölte azt is, hogy azt a védelmet, amit szakemberek segítségével anélkül biztosítani tudnak, hogy "a nagypályás adok-kapokba" belecsúsznának, megpróbálják megszervezni.