Magyarországon lőttek le egy fokozottan veszélyeztetett madarat

2021.04.28. 13:07

Vélhetően lelőttek egy barátkeselyűt Magyarországon, amely Bulgáriából érkezhetett az országba. Az állat fokozottan védett fajnak számít, elpusztítása orvvadászatnak és természetkárosításnak minősül. 

A parlagisas.hu oldalán azt írták, hogy a bolgár Green Balkans szervezet kollégái a múlt héten riasztották a magyar állatvédőket, mivel egy nyomkövetővel jelölt barátkeselyű Magyarország területéről „gyanús GPS adatokat” küldött. 

Az állatvédők és természetvédők néhány óra alatt a helyszínre siettek és meg is találták a jeladót. A helyszínen madártollakat és vérnyomokat is találtak, vagyis azt feltételezik, hogy az állatot vélhetően meglőtték. 

A helyszínelés alatt a feltételezett elkövető lábnyomaira is ráakadtak.

A barátkeselyű egyike az Európában őshonos négy keselyűfajnak, amelyek már a kontinens több országából is kipusztultak. Bulgáriában 1985-ben szintén kipusztulttá nyilvánították őket, de azóta sikerült repatriálni a madarakat és idén tavasszal már három pár is fészkelni kezdett az országban. 

A példány, amelyhez a jeladó tartozott, az Ichera névre keresztelt barátkeselyű Spanyolországban kelt ki egy természetes fészekből 2019-ben, ahol még abban az évben egy autó elütötte. A madarat helyi madárvédők megmentették, majd 2020-ban a visszatelepítési program keretében Bulgáriába szállították, ahol fél éves repatriációt követően idén márciusban engedték szabadon.

A madár egy hónapig Bulgáriában volt, azután Szerbián és Románián keresztül Magyarországra, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyébe. Érkezése után három nappal eltűnt. 

Barátkeselyűt egyébként ritkán látni lehet idehaza: utoljára 2008-ban figyeltek meg egy példányt. Ezért is érdekes, hogy az eltűnt példány mellett egy másik madarat is észleltek nemrég az Alföldön, Ez az állat vélhetően egy természetes fészekaljból származik, mivel nem volt rajta gyűrű, és nem kizárható, hogy a jeladós madárral együtt érkeztek Bulgáriából.