Nincs adat arról, hány embert oltottak be a településeken

2021.04.28. 07:59

Bár az járványügyi tájékoztató honlapon mindennap frissítik a koronavírus elleni vakcinával beoltottak számát, az Átlátszó szerint sem a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK), sem a Kórházi Főigazgatóság nem rendelkezik arról adatokkal, hogy a nagyobb településeken hogy alakul az oltottak létszáma. 

Magyarán: állítólag nincs arról nyilvántartás, hogy a településeken hány embert oltottak be. 

Az Átlátszó közérdekű adatigényléssel fordult az NNK-hoz, hogy világosabb képet kapjon arról, milyen a települések átoltottsága, vannak-e eltérések az ország különböző részei között. Ebben az alábbi kérdéseket fogalmazták meg:

  • Hány főt oltottak be koronavírus elleni védőoltással a fővárosban és a megyei jogú városokban (településszintű, illetve a főváros esetében kerületi bontásban)?
  • Mennyi volt ezekből az első, illetve a második oltást megkapók száma?

 Az NNK a vészhelyzetre hivatkozva meghosszabbította a válaszadási határidejét, s végül közölte:

Az adatigénylésben kért adatokkal (beoltottak száma településenként lebontva) az NNK nem rendelkezik, ezért az azok megismerésére irányuló igényt elutasítom.

Az oknyomozó lap kérdéseivel megkereste az Országos Kórházi Főigazgatóságot is, amely szintén nem tudott választ adni. 

A feltett kérdések tekintetében az Országos Kórházi Főigazgatóság nem rendelkezik adattal 

– írták. 

Az Átlátszó az operatív törzs sajtóosztályának is feltette vonatkozó kérdéseit, de egyelőre nem kapott választ. 

A kormány múlt héten jelentette be, hogy megvan a 3,5 millió beoltott, aminek köszönhetően lazított a járványügyi korlátozásokon, ennek pedig szemlátomást fiatalok tömegei örvendtek. Ahogy az Átlátszó is nehezményezi, az viszont nem világos, helyspecifikusan milyen az ország lakosságának az átoltottsága.