MOK-titkár: később kellett volna nyitni, a lazítás ronthat a helyzeten

2021.04.29. 17:49

Több védett kell ahhoz, hogy visszakaphassuk a korábbi életünket – mondta a 168 Órának Svéd Tamás intenzív terápiás főorvos, a Magyar Orvosi Kamara elnökségének a titkára. A szakember attól tart, hogy a megkezdett lazítások egy negyedik hullámot idézhetnek elő. Szerinte „fordítva ülünk a lovon”, mert nem most kéne nyitni ahhoz, hogy az egészségügy fellélegezhessen. 

Svéd Tamás elismerte, hogy a lakosság átoltottságának EU-s összehasonlításban valóban magas a száma, és érezhetően országosan is elkezdődött az intenzív osztályokon ápoltak és lélegeztetett betegek száma, de ugyanakkor arra figyelmeztet, hogy később kellett volna nyitni, a korai lazítás ronthat a helyzeten, főleg úgy, hogy az első oltás még nem jelent megfelelő védettséget a beoltottaknál. Szót ejtett arról is, hogy

egy új mutáció bármikor ronthat a jelenlegi elképzeléseken.

Leszögezte azt is, hogy ha a járvány „egy varázsütésre” elmúlna, és meggyógyulna az összes koronavírusos beteg, akkor sem tudna az egészségügy megpihenni, mert akkor rögtön azzal a sok beteggel kellene foglalkozni, akikre a járvány miatt nem jutott idő. Svéd Tamás szerint a járványkezelés egyik legnagyobb hiányossága, hogy elmarad a transzparencia, az adatok széles körű megismerhetősége.