Ivett, Frida
6 °C
16 °C

Sok helyen megszűnt a járóbeteg-ellátás, visszakérik a Budapestről elvezényelt egészségügyi dolgozókat

2021.04.29. 15:48

Levelet írtak a Demokratikus Koalíció fővárosi polgármesterei Kásler Miklósnak, arra kérve a minisztert, hogy a kormány május 1-jéig adja vissza a szakrendelőket és az elvezényelt egészségügyi dolgozókat az önkormányzatoknak.

A Demokratikus Koalíció budapesti polgármestereinek levele Kásler Miklós miniszterhez: Tisztelt Miniszter Úr! Az...

Közzétette: Gy. Németh Erzsébet – 2021. április 29., csütörtök

Gy. Németh Erzsébet humán területekért felelős főpolgármester-helyettes, Niedermüller Péter erzsébetvárosi, Kiss László óbudai, László Imre újbudai, Cserdiné Németh Angéla XV. kerületi és Szaniszló Sándor XVIII. kerületi polgármester úgy véli, hogy az orvosokat a szakrendelőkből elvezénylő kormánydöntés átgondolatlan volt, és „tragikus mértékben” ellehetetlenítette az érintett városokban folyó járóbeteg-ellátást.

„Budapestről több mint kétszáz orvost és szakápolót parancsoltak el határozatlan időre más szolgálati helyre. Ennek következményeként a szakrendelők többsége csökkentett óraszámban tudja a jelentkező betegeket fogadni, de van olyan kerület, ahol több járóbeteg-ellátás is megszűnt” – nehezményezik a közösségi oldalaikon is közzétett nyílt levében. Ezért a „kilátásba helyezett kormányzati enyhítésekre tekintettel, illetve a kórházakra nehezedő terhelés jelentős csökkenése miatt is” indítványozzák, hogy Kásler Miklós május elsejei hatállyal intézkedjen

  • a fővárosi kerületektől elvezényelt orvosok és szakápolók visszahelyezéséről,
  • a kerületektől elvont szakrendelői irányítási jogok visszaadásáról, 
  • az oltásban részt vett orvosok és egészségügyi dolgozók munkájának tisztességes elismeréséről.

Kiegészítő javaslatként pedig, az oltási folyamat elősegítése érdekében felszólítják a minisztert, hogy a vakcina-előfoglalási rendszert nyissák meg minden rendelkezésre álló oltóanyag számára.