Nigériai örökséget hazudva próbált pénzt kicsalni egy volt rendőrfőtiszt

2021.04.29. 20:41

A Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség befolyással üzérkedés bűntette és más bűncselekmények miatt emelt vádat a Fővárosi Törvényszéken egy volt rendőrfőtiszt és társa ellen.

A vádirat szerint egy 44 éves férfi 2019 júliusában felkereste volt szomszédját, aki korábban vezető tisztséget látott el a rendőrségen, abból a célból, hogy 

kapcsolatai révén segítsen egy találmányát a Belügyminisztériumnak bemutatni.

A volt rendőr azt mondta a férfinak, hogy meghalt egy nigériai rokona és kettő millió dollárt hagyott rá, azonban nem tud hozzájutna az örökségéhez, mert nem tudja kifizetni az ügyben eljáró külföldi ügyvéd díját. A két volt szomszéd megegyezett abban, hogy a volt rendőr elintézi a társa találmányát bemutatását, továbbá azt is, hogy az ellene folyó büntetőeljárások megszűnjenek, illetve, hogy halasztást kapjon egy korábban kiszabott pénzbüntetés kifizetésére.

A megegyezés alapján a 44 éves férfi pedig vállalta, hogy az örökösödési ügylethez szükséges pénzt megszerzi, majd 

két és fél millió forintot bocsátott a volt rendőr rendelkezésére,

olvasható az ügyészség közleményében.

A volt rendőr megtévesztette társát és nem járt el a fentebb említett ügyek elintézésében.

Az ügyészség indítványozta, hogy amennyiben a volt rendőr beismerő vallomást tesz, a bíróság négy év szabadságvesztésre, 500 ezer forint pénzbüntetésre, négy év közügyektől eltiltásra és 2,5 millió forint erejéig vagyonelkobzásra ítélje.

A volt rendőr hivatásos szolgálati jogviszonya már korábban megszűnt, jelenleg – a szintén korrupciós bűncselekmény miatt kiszabott – szabadságvesztés büntetését tölti. Szabadlábon védekező társa szintén büntetett,

jelenleg kilenc büntetőeljárás van ellene folyamatban

és e bűncselekményt felfüggesztett szabadságvesztés hatálya alatt követte el, írja az ügyészség.