Karácsony Gergely: a vírus minden negyedik áldozata szociális otthon lakója volt

2021.04.29. 18:26

A koronavírus-járvány alatt 176 idősotthonban volt magasabb a halálozási arány, mint a fővárosi önkormányzat fenntartásában működő Pesti úti intézetben – írta Budapest főpolgármestere csütörtökön a  közösségi oldalán.

A járvány alatt 176 idősotthonban volt magasabb a halálozás, mint a Pesti úti Idősotthonban! A Fővárosi Önkormányzat...

Közzétette: Karácsony Gergely – 2021. április 29., csütörtök

Karácsony Gergely csütörtökön konzultált a főváros által fenntartott idősotthonok vezetőivel, akiknek köszönetét tolmácsolta azért, hogy a koronavírus-járvány második és harmadik hullámában egyértelműen náluk történt a legkevesebb haláleset. Budapest első embere szerint  az átoltottság eredményei alapján a főváros idősotthonaiban nem alakulhat ki járványgóc, az ellátottak és az ott dolgozók biztonságban vannak.

Karácsony Gergely kifejtette,

országszerte csaknem 4000 áldozatot követelt a járvány a szociális intézményekben: idén március elejéig a vírus minden negyedik áldozata szociális otthon lakója volt. 

A főpolgármester szerint ez a kormányzati felelősséghárítás eredménye. Emlékeztetett arra, hogy tavaly augusztusban kérte, dolgozzon ki a kabinet az ország összes idősotthonára új szabályokat, egyeztetve az összes fenntartóval, vagyis az állami intézményekkel, helyi önkormányzatokkal, az egyházakkal és a magánvállalkozásokkal. Javaslataira másfél hónappal később érkezett kioktató válasz egy államtitkártól, aki azt közölte, hogy a kormány kiválóan védekezik, így aztán sem szakmai egyeztetés, sem egységes protokoll nem lett.

A főpolgármester felidézte, hogy az első hullám elleni küzdelem végén kilencpontos intézkedési tervet fogadtak el, még a nyáron utasítást adott ki a fővárosi idősotthonok számára a védekezés új szabályairól, egyebek között az izolációról és a fertőtlenítésről.

A felkészülés, az időben meghozott intézkedések eredménye az, hogy a második hullámban az összes fenntartó közül egyértelműen a fővárosi önkormányzat intézményeiben volt a legkevesebb haláleset

- hangsúlyozta Karácsony Gergely, aki szerint a többi állami, egyházi vagy más önkormányzati fenntartású intézményben az összes ellátotthoz képest kétszer annyi ember halt meg.  A fővárosi önkormányzat intézményeinek halálozási adatai még akkor is jobbak az átlagnál, ha figyelembe vesszük az első hullám adatait, noha akkor ezek az intézmények voltak leginkább kiszolgáltatva a kórházakból bevitt fertőzéseknek.