Karácsony Gergely nem járul hozzá a kínai egyetemhez, amíg a kormány nem tájékoztatja

2021.04.29. 09:46

Máig kellett volna válaszolnia a kormánynak Karácsony Gergely adatigénylési beadványára, amellyel a kínai egyetem Magyarországra telepítésével összefüggő összes kormányzati előterjesztés nyilvánosságra hozatalát kérte, de a Miniszterelnökség közölte, hogy 45 nap múlva ad választ − derül ki a főpolgármester közösségi oldalán közzétett bejegyzéséből.

Karácsony Gergely az adatigénylést nem főpolgármesterként, hanem egyszerű állampolgárként adta be, mert szerinte nem csak a polgármestereknek, hanem minden magyar állampolgárnak joga van tudni, „mire és milyen feltételekkel adósít el bennünket a kormány Kínának 500 milliárd forint értékben”.

Miközben a kormány még legalább másfél hónapig folytatja a titkolózást,  egy dokumentum mégis nyilvánosságra került, abban sincs sok köszönet

− hangsúlyozta a főpolgármester, aki szerint azon a napon, amikor a fideszes kormánytöbbség több ezer milliárd forintnyi közvagyont szervezett ki magánalapítványokba, a kormány a kínai Fudan egyetemmel is megállapodást kötött. Szerinte ez a kínai vállalatok európai terjeszkedését szolgálja.

Ameddig a kormány nem hozza nyilvánosságra a beruházás minden részletét, addig nincs miről tárgyalni. Ezzel a kínai egyetem megépítéséhez sem járulnak hozzá. Helyi népszavazásnak kellene döntenie a kínai egyetemről − írta a főpolgármester.