Az LMP-nek Jakab Péter is szimpatikus, de Karácsony Gergelyre vár

2021.04.30. 15:08
Egymás jelöltjeit támogatja Budapesten az előválasztási kampányban a Jobbik és az LMP. Eddig három választókerületben jutottak közös nevezőre, de további kettős támogatottságú jelöltek bejelentése is várható, nem csupán Budapesten, hanem vidéken is.

Schmuck Erzsébet, az LMP társelnöke az Indexnek azt mondta: mindegyik pártnak megvannak a prioritásai, hogy melyik választókerületben indítaná el a jelöltjét, illetve hol szeretne előválasztást nyerni. Ezekről egymással is egyeztetnek az összefogásban részt vevő pártok, ugyanakkor az LMP azt tapasztalta, hogy a Jobbikkal kevésbé van érdekkülönbözőségük, sok tekintetben pedig – például a mezőgazdaság vonatkozásában – hasonlóan gondolkodnak, vannak közös érdekeik.

Kanász-Nagy Máté, az LMP társelnöke szerint a Jobbikkal való kölcsönös támogatás egy szerves folyamat eredménye, de ez nem jelenti azt, hogy más pártokkal ne lenne egyeztetés.

Az LMP társelnökei azt is megerősítették, további bejelentésekre lehet számítani: Budapesten még folynak az egyeztetések, de vidéken biztosan lesznek még közös jelöltek.

A Jobbik támogatásáról biztosította és előválasztásra ajánlja:

  • Csárdi Antalt, az LMP országgyűlési képviselőjét Budapest 1. számú országgyűlési egyéni választókerületében (I. és az V. kerület teljes területe, részben VIII. és IX. kerület). A politikus a 2018-as országgyűlési választáson egyéni mandátumot szerzett a választókerületben. Itt indul még Nagypál Anikó (DK) és Gelencsér Ferenc, a Budavári Önkormányzat alpolgármestere (Momentum)
  • Demeter Mártát, az LMP országgyűlési képviselőjét Budapest 6. számú országgyűlési egyéni választókerületében (részben a VIII. és a IX. kerület, előbbi a székhelye). Itt indul még Csordás Anett (Momentum és C8), Mannhalter Dániel (DK) és Jámbor András, a Mérce volt főszerkesztője (Szikra Mozgalom).

Az LMP támogatásáról biztosított és előválasztásra ajánlja:

  • Szilágyi Györgyöt, a Jobbik országgyűlési képviselőjét Budapest 14. számú országgyűlési egyéni választókerületében (XVII. kerület és a X. kerület egy része). A politikus itt indult 2010-ben, 2014-ben és 2018-ban is. Legutóbb 13.04 százalékot ért el. Itt indul még Gergely Bálint (Momentum), és bár hivatalosan még nem jelentették be, de borítékolható, hogy az MSZP-Párbeszéd jelöltje Lukoczki Károly lesz, 2014-ben és 2018-ban is megmérettette magát, legutóbb 37.23 százalékot ért el. Az elmúlt két választáson ebben a választókerületben indult Schmuck Erzsébet is, de ő most Pest megye 9. számú országgyűlési egyéni választókerületében fog indulni.

Az Index értesülése szerint a Jobbik és az LMP budapesti közös jelölésének stratégiai okai vannak: mivel mindkét párt a fővárosban hátrányban van a többi párthoz képest, így növelnék a tárgyalási alapjukat, de alapvetően készek lemondani a budapesti pozíciókról, ha cserében a vidéki választókerületekben kapnak támogatást a jelöltjeik a többi párttól, vagy legalábbis nem ajánlanának mellettük saját jelöltet az előválasztásra.

Ez azt is jelentené – amiről szintén az Indexnek beszéltek korábban a hatpárti összefogás egyeztetéseire rálátó források –, hogy végül nem lesz mind a 106 választókerületben előválasztásra szükséges, mert ahol csak lehet, megegyeznek a pártok.

Mindenesetre Schmuck Erzsébet és Kanász-Nagy Máté is cáfolta az Indexnek, hogy háttér-megállapodásokat célzó stratégiai ok vezetett volna a Jobbik és az LMP közös jelöléseihez Budapesten.

Kanász-Nagy Máté azt azonban elismerte, hogy számukra azért Csárdi Antal támogatása mindenképpen fontos, „egy top prioritás” a belvárosban.

Miért nem Jakab Pétert támogatják?

Korábban az ATV-ben Schmuck Erzsébet arról beszélt, hogy pártja zöld miniszterelnök-jelöltet kíván támogatni, de nem akarják megosztani a zöld szavazótábort, ezért amennyiben Karácsony Gergely vállalja a jelölti indulást, akkor őt fogják támogatni. A társelnök az Indexnek leszögezte, hogy erről már döntött a pártja, és korábban ezt nyilvánosságra is hozták.

Megkérdeztük, hogy ha annyira jó az LMP és a Jobbik között az együttműködés, illetve az Alfahírnek Demeter Márta is arról beszélt, sokat jelent számára Jakab Péter támogatása, akkor miért nem – a legtöbb közvélemény-kutatás szerint legesélyesebb – Jobbik elnökét támogatják miniszterelnök-jelöltként.

Schmuck Erzsébet elmondta: erről is folytak informális beszélgetések, de az LMP kezdetektől fogva zöld miniszterelnök-jelöltet szeretne, de ha mégis Jakab Péter nyeri meg az előválasztást, akkor onnantól őt fogják támogatni.

Nekem Jakab Péter tevékenysége szimpatikus

– mondta Kanász-Nagy Máté, aki emlékeztetett rá: korábban már deklarálta az LMP elnöksége, hogy zöld miniszterelnök-jelöltet szeretnének, de végül az lesz döntő, hogy ki nyeri az előválasztást. Bárki is lesz, támogatni fogják, de neki is el kell fogadnia majd az LMP zöldprioritásait, melyek részét fogják képezni a közös ellenzéki programnak.

Arra a kérdésre, hogy az LMP mit tud, mikor várható Karácsony Gergely indulásának a bejelentése, Schmuck Erzsébet úgy fogalmazott:

Nagyon reméljük, hogy el fog indulni, és ennek a bejelentésére a nem túl távoli jövőben sor kerül.

Kanász-Nagy Máté azt mondta: Karácsony Gergely továbbra is azt kommunikálja, hogy amíg ilyen magas szinten van a járványhelyzet – bár már enyhülés látható –, addig nagypolitikai kérdések helyett százszázalékosan a főváros ügyeire, a járványkezelésre kíván koncentrálni.

Türelmesen várunk, szerintem meg fogja hozni a döntését, és mi ott leszünk rögtön a jelölésnél

– jelentette ki az LPM társelnöke az Indexnek.