Orbán Viktor: megvan a négymillió beoltott

2021.04.30. 18:03 Módosítva: 2021.04.30. 18:15

A miniszterelnök a Facebookon jelentette be, hogy elértük a várva várt négymilliós határt. A posztban a már megszokott, „vakcinométeres” videót vágták be, ezenkívül „extraként” a végére betettek még egy kis grafikát is. 

Oltani, oltani, oltani! Folytatjuk!  – írta a bejegyzés mellé Orbán Viktor.

UPDATE: Közben egy újabb videót tett közzé a miniszterelnök, amelyben azt hasonlítja össze, hogy Magyarországon az EU-s átlaghoz, Németországhoz, Ausztriához és Franciaországhoz képest arányaiban mennyivel több embert oltottak be.

A négymillió beoltott elérése azért fontos, mert a kormány ehhez kötötte számos közintézmény, valamint szórakozóhely megnyitását is. A korábbiakhoz képest az alábbi változások lépnek életbe szombattól: 

  • a kijárási tilalom kezdete este 11 óráról éjfélre módosul.
  • Az üzletekben este 11 óráig lehet vásárolni.
  • A védetteknek (akik védettségi igazolvánnyal rendelkeznek) este 11 óráig megnyílnak a vendéglátóhelyek belső terei is. A szülők és családtagok a gyermekeket is magukkal vihetik.
  • A védettek szállodákba is mehetnek, és a gyermekeket is magukkal vihetik.
  • A 2020 novemberében bezárt szabadidős létesítményeket védettségi igazolvánnyal újra lehet látogatni. Ezek közé tartoznak például az állatkertek, a vadasparkok, a múzeumok, a színházak, a mozik és a könyvtárak is.
  • Az eredeti szabályozás szerint edzőterembe, uszodába, jégpályára ezentúl csak a védettek, valamint a versenyszerűen sportoló 18 év alattiak mehettek volna, de Gulyás Gergely ma már idesorolta a 18 év feletti, versenyre készülő, igazolt sportolókat is.
  • A védettek és a felügyeletük alatt álló kiskorúak este 11 óráig a sportrendezvényeket is látogathatják.
  • A védetteknek és a felügyeletük alatt álló kiskorúaknak nem kell maszkot viselniük a sport- és kulturális rendezvényeken.

Az újabb határ elérése részben annak köszönhető, hogy péntek reggel lehetővé tették az online időpontfoglalást a Pfizer vakcinájára is, amelyet követően az oltásra várók tömegei megrohanták az egészségügyi intézményeket. A foglalásra létrehozott oldal délelőtt felmondta a szolgálatot, délutánra elérhetővé vált, de továbbra sem működött. Az operatív törzs szerint terheléses támadás történt. Napközben a kormányrendelet is megjelent az utazásokkal kapcsolatban.

A következő „álomhatár” ötmillió beoltottnál lesz. Gulyás Gergely a csütörtöki kormányinfón közölte,, hogy ezt követően már a lakodalmakat is meg lehet tartani.  

A miniszterelnök a pénteki rádióinterjúban arról is beszélt, hogy hamarosan létre hoz a kormány egy gazdaság-újraindítási operatív törzset, amelynek fókuszában a pandémia utáni válságkezelés áll.