Republikon: a Fidesz és a Jobbik az áprilisi hónap nyertese

2021.04.30. 15:33 Módosítva: 2021.04.30. 15:33
A Fidesz és a Jobbik támogatottsága is nőtt áprilisban. A kormánypárt ezzel gátat tudott szabni az év elején tapasztalható csökkenésnek, a Jobbik pedig a legnépszerűbb ellenzéki párttá vált – derül ki a Republikon Intézet legújabb kutatásából.

A reprezentatív kutatást 1000 fő megkérdezésével, nemet, életkort, iskolai végzettséget és településtípust figyelembe véve végezték április 19–23 között. A felmérés eredménye szerint áprilisban a Fidesz-KDNP támogatottsága – a korábbi csökkenés után – áprilisban kis mértékben növekedett: a teljes népesség körében két százalékot (31 százalékra), a pártválasztók körében pedig egy százalékot (46 százalékra). Az elemzők szerint a növekedés az oltási kampány gyors előrehaladásának, valamint a párt kommunikációs kampányának köszönhető. 

  • A teljes népesség körében a Jobbik támogatottsága is nőtt, 10 százalékra.
  • A DK 9 százalékon stagnált, a Momentum pedig vesztett egy százalékpontot és így már csak 8 százalékon áll.
  • Az MSZP 6 százalékon stagnált, az MKKP, az LMP és a Mi Hazánk pedig egyaránt 1-1 százalékos támogatottsággal bírnak. 

A pártválasztók körében a Jobbik ugyancsak erősödött, míg itt a Momentum mellett a DK is gyengült kis mértékben. 

A Republikon kutatása szerint – amelyet a Telex ismertetett – az ellenzéki pártok két blokkra oszlottak: a Jobbik-DK-Momentum-MSZP hasonló támogatottságú középpártokat alkotnak, mögöttük pedig négy tartósan jelen lévő, de alacsony támogatottságából kitörni nem tudó (Párbeszéd-LMP-MKKP-Mi Hazánk) párt alakult ki. 

Az elemzők azt is kiemelték, hogy az ellenzéki összefogás támogatottsága – a fentiek fényében – összesítve nagyobb, mint a Fidesz–KDNP tábora:

A teljes népesség körében 35-31 százalék, a pártválasztók esetében pedig 52-46 százalék a támogatottság állása – írták. 

Egy másik intézet, a Závecz Research is a Fidesz enyhe erősödését mérte áprilisban: szerintük a párt 33-ról 34 százalékra növekedett ebben a hónapban. Ők azzal kapcsolatban is kritikusabban fogalmaz, hogy a közös ellenzéki listákra milyen arányban szavaznának le az egyes pártok támogatói. Szerintük ezt figyelembe véve az ellenzéki lista a pártválasztók közt csak 49 százalékon áll, szemben a kormánypárt által mért 48 százalékéval. 

A Republikon korábban azt is megmérte, hogy a fiatalok körében milyen támogatottságot élveznek a pártok: