Szlávik János: Milliókat kell még beoltani

2021.05.01. 15:28 Módosítva: 2021.05.01. 15:31

A magyar felnőtt lakosság fele be van oltva a koronavírus elleni vakcinával, ami nagyon komoly előrelépés, ugyanakkor nem lehet itt megállni – mondta a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője. Szlávik János hangsúlyozta: más országok példáiból látható, hogy még jó néhány millió embert be kell oltani ahhoz, hogy a járvány véget érjen. 

A főorvos emlékeztetett arra, hogy a maximális védettség csak a második oltást követő második, harmadik hétre alaku ki. Így ettől még legalább másfél hónapra vannak azok is, akik most kapják meg az első vakcinát.  

Kapcsolódó

Mindenhol csökken a vírus örökítőanyaga a szennyvízben

Szlávik János szerint még kellhet akár további 3 millió oltott a járványveszély megszűnéséhez.

Az oltási kedv várhatóan lelassul a következő időszakban, ezzel kapcsolatban pedig arra kért mindenkit, hogy ne abban gondolkodjon, melyik oltás honnan érkezik, hanem abban, hogy ő maga is szerezzen védettséget és oltási igazolványt. Az úgynevezett nyájimmunitás kialakulása valóban nagyobb védettséget ad az oltással nem rendelkezőknek, azonban ez még nagyon messze van, mondta a főorvos a közmédiának adott nyilatkozatában, amit a Portfolio szemlézett. Szlávik rendkívül kedvező hírnek nevezte, hogy bizonyos helyek már szabadon látogathatók védettségi igazolvánnyal vagy anélkül, de szerinte „továbbra is nagyon vigyáznunk kell egymásra”.

Kapcsolódó

A poszt-Covid szindrómás betegek többsége mentális tünetekkel küzd

A tünetektől függően infektológus, kardiológus, tüdőgyógyász, reumatológus, neurológus, és pszichiáter szakorvosok is kezelik a betegeket.


Szlávik János elmondta, a terhesség második harmadától a várandósok is olthatók, akik – a magzatokkal és kisgyermekekkel szemben – nagy veszélynek vannak kitéve a koronavírus miatt. A szakemberek azt javasolják, hogy a második oltást követő 1-2 hónap múlva érdemes gyermektervezésbe kezdeni, de akkor sincs probléma, ha ennél korábban, akár az első oltás után esik teherbe valaki, ebből ugyanis még soha semmilyen probléma nem származott.

A főorvos megerősítette: nem érdemes egyetlen vakcinára várni, sokkal helyesebb a rendelkezésre állót kérni, mivel a Magyarországon használt valamennyi oltóanyag megvéd a koronavírus súlyos következményeitől.