Dobrev Klára a Demokratikus Koalíció miniszterelnök-jelöltje

D KOS20190524039
2021.05.02. 15:18
Nincs meglepetés, az európai parlamenti választásokat követően egyértelmű volt: Dobrev Klárának jelentős szerepet szán a Demokratikus Koalíció. Azt már hónapok óta borítékolni lehetett, az elmúlt hetekben pedig már teljesen nyilvánvalóvá vált, hogy bármikor bejelenthetik mint miniszterelnök-jelöltet. Anyák napján ez most meg is történt.

A Demokratikus Koalíció oldalán indított online rendezvényen végre „lehullt a lepel”, és bemutatták a párt miniszterelnök-jelöltjét: Dobrev Klárát, aki a közelmúltban 4320 kilométert tett meg, felkeresett 39 települést, 71 fontos beszélgetésen van túl. Rengeteg mindennapos problémával találkozott a „kevesek Magyarországán”, a DK azonban egy év múlva a „sokak Magyarországát” akarja létrehozni.

Mannhalter Dániel, az online jelöltbemutató műsorvezetője hangsúlyozta: ez az esemény nem csupán a DK-soknak, hanem „egész Magyarországnak fontos”.

Az online esemény kisvideóiban elhangzott, hogy a „kevesek Magyarországán” a nyugdíjasok nagyon nehéz helyzetben vannak, „egy bezárt világban élnek”, a pedagógusok rosszul élnek, a Fidesz „rátette a kezét” a mezőgazdaságra, „nagyon sokan dolgoznak keményen a földeken, de nem ők járnak jól”, az Orbán-kormány 10 év alatt „lerombolta az egészségügyet”.

„Bátorítani akarom az embereket”

Készen állok, hogy jövő tavasszal az önök szavazataival legyőzzem Orbán Viktort és romlott rendszerét

– jelentette ki Dobrev Klára.

Beszédében a DK miniszterelnök-jelöltje elmondta: mindenki életében vannak olyan döntési helyzetek, amelyek előtt nem szabad azzal foglalkoznia, ki mit tanácsol, mások alkalmasnak tartják-e a feladatra, saját magában kell éreznie, hogy meg tudja csinálni a feladatot. „Érezni kell a sejtjeinkben, a csontjainkban, hogy tudjuk és akarjuk” – fogalmazott.

Készen állok, hogy a DK, a Momentum, a Jobbik, a Párbeszéd, az MSZP és az LMP támogatásával új európai köztársasági korszak köszöntsön Magyarországra

– mondta Dobrev Klára.

A politikus szerint az ország nagy bajban van, a következő kormányra tengernyi feladat vár: „vissza kell vinni hazánkat a történelem főutcájára”, „mi, magyarok európaiak vagyunk minden ízünkben”.

Dobrev Klára azonban úgy látja, hogy Orbán Viktor ebből a nyelvi-kulturális hagyományból akarja Magyarországot „kirángatni”, és Oroszországhoz vagy Kínához kötni, de ez „történelmi árulás”, „ez tragédia lenne, ettől meg kell óvnia a következő kormánynak Magyarországot”.

Tudom, hogy mi meg is fogjuk tudni óvni

– jelentette ki.

Dobrev Klára kifejtette, hogy erős és büszke állam csak ott lehet, ahol a kisebb közösségek erősek és büszkék.

Ha azt akarjuk, hogy soha többé ne jöjjön vissza az a rémálom, ami az Orbán-rendszer, akkor nem csak ránk, politikusokra van szükség (...) bátorítani akarom az embereket, hogy vegyenek részt a közügyekben

– emelte ki.

Erőt és hitet adna az országnak

A járványhelyzettel kapcsolatban elmondta, „a hatalom gyenge és kormányzásképtelen”, és lépésről lépésre „a szemünk láttára esett szét a magyar állam”, ami „katasztrofális következményekkel jár”, hiszen a vírus harmadik hullámában magyarok ezrei haltak meg emiatt.

A vírus nem fogadott szót a kormánynak, a valóság kíméletlenül mutatta meg, mennyi tartalom van Orbán szavai és kormányzása mögött. Nincs szakértelem, nincs tudás mögötte

– jelentette ki Dobrev Klára.

A DK miniszterelnök-jelöltje szerint ideje mérleget vonni, és bármennyire fájó is, „Orbán Viktor és politikája nemzeti tragédiába sodorta Magyarországot”.

Arról is beszélt, hogy a mai Magyarországon „a kevesek dőzsölnek és harácsolnak a sokak zsebéből kivett pénzből”. Dobrev Klára azt mondta: azért jött, hogy erőt és hitet adjon, hogy van egy másik Magyarország, ami lehet „újra a sokak Magyarországa, szólhat a politika rólunk”.

„Tudom, hogy sokan féltik az ellenzéket”

Az előválasztásra kitérve kiemelte: ország-világnak megmutatják, mi a különbség a demokraták és az akarnokok között.

Azok lesznek az ellenzéki összefogás jelöltjei, akiket önök megválasztanak. A Fidesz jelöltjei azok lesznek, akiket Orbán kijelöl. Micsoda más világ!

– fogalmazott.

A DK miniszterelnök-jelöltje szerint az előválasztás nemcsak közös élmény lesz, hanem közös tapasztalat is: egy csatarend, ahol az egész csapat megtanul együtt mozogni, beáll amögé, akit a legtöbben támogatnak. Az előválasztás egyszerre szól versenyről és önfeláldozásról, bajtársiasságról – minden benne van, ami egy koalíciós kormányzás előkészítéséhez kell – tette hozzá.

„Tudom, hogy sokan féltik az ellenzéket az előválasztástól, nem lesz-e baj, hogy egymással fogunk versenyezni, de ez nem baj, hanem előny, ez mellette szól. Senki sem születik olimpiai bajnoknak, hanem versenyez. Senki nem születik győztesnek, győztessé csak válni lehet” – fejtette ki Dobrev Klára.

Milyen lesz a „sokak Magyarországa”?

A DK miniszterelnök-jelöltje szerint először is az összeomlott magyar államot kell helyreállítani. Ugyanakkor azt mondta: a 2022-es választáson nem neki, nem a DK-nak kell hogy legyen programja, hanem az ellenzéki összefogásnak és a koalíciós kormánynak.

Az én programom az lesz, amiről a DK, az MSZP, a Jobbik, az LMP, a Párbeszéd, a Momentum megállapodik. Az lesz az én kormányprogramom, ami élvezi mindegyik párt támogatását 

– szögezte le.

Dobrev Klárának is vannak szívügyei, de megjegyezte: „sokak szerencséjére a futball nincs közöttük.”

A politikus európai magyar köztársaságot szeretne, hogy a sokak Magyarországa az igazságra épüljön. Azt is bejelentette, hogy a koalíciós kormány, amint hivatalba lép, korrupciós vészhelyzetet fog hirdetni. Ígéretet tett arra, hogy a Fidesz által alapítványokba „kilopott” közvagyont vissza fogják venni, a felelősök pedig a bíróságok előtt fognak felelni „az elsőtől az utolsóig”.

A miniszterelnök-jelölt hozzátette: meg kell akadályozni, hogy a fideszes oligarchák kimentsék a vagyonukat, ezért a 2022-es választás után a koalíciós kormány azonnal csatlakozni fog az Európai Ügyészséghez, és „kiirtják a korrupciót”.

„A család, az család”

Dobrev Klára szívtelennek és gonosznak nevezte az Orbán-rendszert. Konkrét intézkedéseket is említett a miniszterelnök-jelölti beszédében: ötvenezer forint egyszeri segélyt és legalább százezer forintos kárpótlást adnának a nyugdíjasoknak az elmúlt tíz év veszteségeiért. „Vezessük vissza a nyugdíjak svájcifrank-alapú indexálását” – tette hozzá.

A politikus szerint a rezsicsökkentés azoknak segít, akik az úszómedencéjüket, kocsibeállójukat akarják fűteni. Az azonban, aki keveset fogyaszt, csak kevés támogatást kap.

A luxus-rezsicsökkentés helyett be kell vezetni a közműminimumot – húzzunk egy határt, aki kevesebbet fogyaszt, kapja ingyen, aki többet, fizessen kicsit többet, aki sokkal többet fogyaszt, fizessen sokkal többet – fejtette ki.

Dobrev Klára hangsúlyozta: a család, az család, vagyis család ott van, ahol szeretet van. Arra hívta fel a figyelmet, hogy a családi pótlék tíz éve változatlan, ezért a szívügye, hogy a duplájára emeljék. Ahol fogyatékos gyereket nevelnek, vagy egyedülálló a szülő, háromszorosára kellene emelni.

A DK-politikus szerint a kormány a nőket, az anyákat sem veszi emberszámba, mert „Orbán szerint a politika nem nőknek való”.

Csak nehogy meglepetés érje, és végül egy nő mutassa meg neki, hogy neki meg a kormányzás nem való

– jelentette ki Dobrev Klára.

„A fideszesek is ki vannak rekesztve”

Dobrev Klára arról is beszélt, hogy egy új koalíciós kormány nem elégedhet meg azzal, mit fog máshogy tenni: ugyanis nem elég jót tenni, ha rossz és káros módszerekkel teszik, ha viták, társadalmi egyeztetés nélkül hoznak döntéseket. „Nem csak a sokakért, hanem sokakkal közösen kell dönteni” – mondta.

A DK miniszterelnök-jelöltje szerint valójában a fideszesek is ki vannak rekesztve a döntésekből.

„A mi mindent sokkal jobban tudunk attitűd, az adathamisítás, sunnyogás egészen egyszerűen tarthatatlan” – mutatott rá. A politikus szerint nem csoda, hogy az oltásokba vetett bizalom ilyen alacsony, pedig még békeidőben sem lehet bizalom nélkül kormányozni. Rendkívüli helyzetben a bizalom hiánya ugyanis drámákhoz vezet.

A jó kormányzás a bizalomra épül, meghallgatja a kormány a polgárait, soha nem dönt a fejük felett. A sokak Magyarországa olyan élhető európai ország, ahol a legnagyobb érték maga az ember. (...) Azt szeretném, hogy a sokak Magyarországa az emberekről szóljon

– zárta beszédét Dobrev Klára, aki számít az ellenzéki szavazók támogatására.

Kampányüzemmódra kapcsoltak

Az elmúlt hetekben, napokban láthatóan felgyorsultak az események a Demokratikus Koalíció háza táján, és a párt prominensei egy minden bizonnyal tudatos kommunikációs stratégia megvalósításaként egymás után dicsérték Dobrev Klára kvalitásait.

Vágó István, az egykori „kvízmester”, a DK elnökségi tagja egy április 24-i bejegyzésében a közösségi oldalán azt írta:

Nekem Klára rátermettsége meggyőző. Ajánlom mindenki figyelmébe, aki a jelenlegi rendszer végét és egy új, tisztességes és sikeres Magyarország megteremtését várja. És ajánlom Klára figyelmébe is – ilyen miniszterelnökre lenne szüksége hazánknak, ezért üdvös lenne, ha elfogadná jelöltségét erre a posztra.

Kálmán Olga volt televíziós műsorvezető, a DK elnökségi tagja április 27-i bejegyzésében szintén Dobrev Klára alkalmassága mellett tett hitet:

A Fidesz lelkeket romboló, egymást és másokat gyűlöletre sarkalló politikája után itt az idő, hogy valaki megértést, figyelmet hozzon a politikába, hogy a felgyülemlett társadalmi, gazdasági feszültséget kezelje, azért, hogy mindannyiunknak ismét egy élhető, demokratikus, biztonságos hazánk legyen. Én ismerek egy ilyen embert. Személyesen is jól ismerem, a munkáját és teherbírását pedig elképedve nézem. És igen, ő egy nő. Egy ízig-vérig politikusnő.

Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettes, a DK alelnöke április 30-i bejegyzésében kifejtette:

Klára életkedve, kitartása, energiája kimeríthetetlen. (...) Klára nemcsak jó politikus, de elszánt női politikus is! (...) Magyarországnak ilyen miniszterelnökre, Dobrev Klárára van szüksége. Örülnék, ha elindulna jelöltként!

Már csak Karácsonyra várnak

Még tavaly novemberben deklarálta az ellenzéki összefogás hat pártja (Jobbik, Demokratikus Koalíció, LMP, MSZP, Momentum, Párbeszéd), hogy közös miniszterelnök-jelöltet állítanak a választók elé. Abban is megállapodtak, hogy mind a 106 választókerületben egy jelöltet támogatnak a kormánypártok jelöltjével szemben. Továbbá közös programírásba kezdtek, közös listáról egyeztek meg, hat pontban rögzítették a közös kormányzás alapelveit, nyilvánosságra hozták az előválasztás menetrendjét, illetve aláírták a sportszerű kampányolásnak kereteket adó előválasztási etikai kódexet is.

Dobrev Klára jelölését megelőzve az ellenzéki összefogás hat pártja közül kettő már állított miniszterelnök-jelöltet:

  • a Jobbik Jakab Pétert (akit jelenleg a legesélyesebb jelöltnek mért a legtöbb közvélemény-kutatás),
  • a Momentum Fekete-Győr Andrást.

Korábban az előválasztásra bejelentkezett

  • Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester, a Mindenki Magyarországa Mozgalom elnöke
  • és Pálinkás József akadémikus, az Új Világ Néppárt elnöke is.

Az MSZP, az LMP és a Párbeszéd csak arra vár, hogy Karácsony Gergely főpolgármester, utóbbi párt társelnöke bejelentse az indulását.

Nemrégiben Kanász-Nagy Máté, az LMP társelnöke az Indexnek azt mondta: a főpolgármester továbbra is azt kommunikálja, hogy amíg ilyen magas szinten van a járványhelyzet – bár már enyhülés látható –, addig nagypolitikai kérdések helyett százszázalékosan a főváros ügyeire, a járványkezelésre kíván koncentrálni.

Türelmesen várunk, szerintem meg fogja hozni a döntését, és mi ott leszünk rögtön a jelölésnél

– tette hozzá Kanász-Nagy Máté.

Az előválasztás folyamata augusztus közepétől indul, a képviselőjelölteknek 400, a miniszterelnök-jelölteknek 20 ezer támogatói ajánlást kell összegyűjteniük az induláshoz. Előbbiekre egy fordulóban, a miniszterelnök-jelölt személyére két fordulóban lehet majd szavazni.

Arról, hogy mit lehet tudni, illetve milyen részletek nem ismertek még, az előválasztásról készített összefoglalónkban írtunk.

Lottóötös lenne a Fidesznek?

Török Gábor politikai elemző a Magyar Narancsnak adott legutóbbi interjújában arról beszélt, hogy kormánypárti berkekben Dobrev Klára és Jakab Péter neve merül fel „lottóötösként”, ha arról van szó, kinek a miniszterelnök-jelöltségének örülnének.

Utóbbival kapcsolatban megjegyezte: megosztottnak tűnik a fideszes világ, „a realistábbak látják, hogy felsorakozhat mögötte a teljes ellenzéki tábor”. Mások azonban azt gondolják, hogy a Jobbik elnöke olyan jelölt lesz, akit „Orbán Viktor megesz reggelire”.

Török Gábor olyat viszont még soha nem hallott fideszes körökben, hogy Karácsony Gergely lenne számukra az ideális ellenfél.

Az reális, hogy Dobrev Klára győzelme lenne a legjobb a Fidesznek, az ő jelöltsége hozná a legnehezebb helyzetbe az ellenzéki együttműködést. Veszélybe kerülhetne a jobbikos és momentumos szavazók elkötelezettsége, azt pedig nehezen tudom elképzelni, hogy Dobrev Klára jelentős számban vonzana be új szavazókat 

– fejtette ki a politikai elemző a Magyar Narancsnak.

Török Gábor szerint az ellenzéknek bizonyos értelemben „az lenne a legjobb”, ha össze tudnák gyúrni Karácsony Gergelyt és Jakab Pétert, mert a főpolgármester nagyvárosi környezetben nagyon népszerű, de a kisvárosi, kistelepülési környezetben élők megszólításában a Jobbik elnöke sikeresebb lehet.

(Borítókép: Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció európai parlamenti listavezetője beszédet mond pártja kampányzáró rendezvényén a budapesti Széchenyi téren 2019. május 24-én. Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI)