16:00, December 05.
Japán 0
Horvátország 0
al-Dzsanúb Stadion Nyolcaddöntő
20:00, December 05.
Brazília 0
Koreai Köztársaság 0

Egy vagyonkezelő alapítványon keresztül két szakaszban hoznák létre a Fudan Egyetemet

2021.05.02. 18:17 Módosítva: 2021.05.02. 18:18

Egy vagyonkezelő alapítványon keresztül hoznák létre a kínai Fudan Egyetem budapesti felsőoktatási intézményét, a Fudan Hungary Egyetemet – derült ki abból a stratégiai együttműködési megállapodásból, amelyet a héten a magyar kormány nevében Palkovics László innovációs miniszter, a Fudan Egyetem, valamint az általa alapított Fudan Magyarország Kft. írt alá. A kontraktusról az Index is részleteiben beszámolt.

A megállapodásba azt is belefoglalták a Magyar Hang cikke szerint, hogy

az első szakaszban a magyar állam létrehoz egy vagyonkezelő alapítványt, amelyhez csatlakozik a Fudan Egyetem a „megfelelő szakaszban”. Az alapítvány magyar felsőoktatási intézményként létrehozza a Fudan Hungary Egyetemet, amelynek tulajdonosa és fenntartója lesz. Az állam pedig létrehoz egy gazdasági társaságot, ez intézi majd az építkezést. 

A Fudan Egyetem a továbbiakban meghatározza az első körben indítható szakokat, és kérvényezi az akkreditációt Magyarországon, utána elkezdi toborozni az oktatói gárdát, és tárgyal a budapesti jóléti juttatásaikról is. A második szakasz 2024-ben kezdődik a megállapodás szerint, ekkor elindítanák a szakokat, aztán továbbiakat indítanának, a végső cél a hatezer hallgató és az öt-hatszáz alkalmazott. 

Nemrég derült ki, hogy a-kormány 540 milliárd forintos kínai hitelből hozná Budapestre a Fudan Egyetem campusát, az elsőt az Európai Unióban. A z elképzelések szerint kínai alapanyagokból, kínai munkaerővel felépítendő épületkomplexum tervét Budapest vezetése élesen ellenzi, Karácsony Gergely a megakadályozásával fenyegetett, ha a kedvéért ejtik a 8-10 ezer fős Diákváros ötletét, A főpolgármester szerint erre népszavazás útján van is lehetőség, és azt követeli, hogy az ügyben a kabinet minden dokumentumot hozzon nyilvánosságra.

Ami a jogi szabályozást illeti, egy korábban az Innovációs és Technológiaii Minisztériumból kiszivárgott dokumentumban szerepel, hogy 

szükséges elérni azt  a pontot, amelynek eredményeként a beruházással összefüggő folyamat már nem állítható le. 

Bár a shanghaji székhelyű A Fudan Egyetem rendre az élen végez a világ elit felsőoktatási intézményeinek a rangsorában ( a QS World University Rankings 2021-es  listáján  például a 34.) , de sokan vádolják azzal, hogy a Kínai Kommunista Párt befolyásszerzésre és kémkedésre használja. Statútumába 2019 decemberében írták bele, hogy lojális a kínai államhatalomhoz, ami ellen a diákok egy része is  tüntetett.  Egyébként az oktatóinak és hallgatóinak egynegyede  kommunista párttag.  • Tippek
  • Hírek