Állatkínzás miatt elítéltek egy érdi gazdát

2021.05.03. 17:58

Az Érdi Járásbíróság állatkínzás bűntette miatt tíz hónap – végrehajtásában két év próbaidőre  felfüggesztett börtönbüntetésre és négy év állattartói foglalkozástól eltiltásra ítélt egy helybéli férfit.

A vádlott érdi ingatlanán egy szűk, földbe vájt üregben tartott kecskét és baromfit – tájékoztatta a Budapest Környéki Törvényszék az MTI-t. A nem megfelelő állattartás miatt az Érdi Járási Hivatal 2018 augusztusában már kötelezte a vádlottat, hogy az állatai gyógykezeléséről, a rágcsáló- és rovarirtásról, az állatok megfelelő regisztrációjáról gondoskodjon, azonban a vádlott ennek a kötelezettségének nem tett eleget.

Az üregben, ahol az állatokat tartotta, nem volt világítás, természetes fény nem jutott be, a padozat ürülékkel szennyezett volt. A lyukban több napja elpusztult kecske tetemét is megtalálták a hatóság emberei.

A hatósági ellenőrzés után 131 kecskét és 52 baromfit szállítottak el a férfi telkéről. Az állatok közül egy hónapon belül 23 kecske elpusztult betegségek miatt.

Az ítéletet az ügyészség tudomásul vette, ellene a bűncselekmény elkövetését egyébként tagadó vádlott fellebbezést jelentett be, így az eljárás a Budapest Környéki Törvényszéken, mint másodfokú bíróságon folytatódik.